facebook

Събития

disinformation-quiz-scaled_678x410_crop_478b24840a
24.02.2023 10:00
Събития

Уъркшоп „Информация&Дезинформация“

Корпус 1, зала 310


Организатори:
департамент „Медии и комуникация“ и НПО „Дигитална Национална Коалиция“


Лектори:
Мирослав Янев
Любомир Аламанов

Модератор:
гл. ас. д-р Десислава Данкова


Участници:
студенти на департамент „Медии и комуникация“ и департамент „Политически науки“


Information VS. Disinformation е образователен проект на неправителствена организация Дигитална Национална Коалиция, реализиран с генералната подкрепа на NATO (North Atlantic Threaty Assosiation).

Проектът цели да ангажира студенти на Нов български университет в двудневна практически ориентирана програма за повишаване информираността и задълбочените умения по откриване, анализиране и изобличаване на дезинформация.

 

Първата дейност по проекта представлява встъпителен еднодневен семинар на територията на НБУ, който ще ангажира, 20 предварително заявили интерес, студенти от специалностите “Журналистика”, “Връзки с обществеността”, “Политически науки”.

В рамките на семинара, специалистът по комуникация, Мирослав Янев ще запознае студентите с разликите между информация и дезинформация и ще очертае кратък наръчник за разпознаване и борба с разпространението на зловредно и невярно съдържание.

 

Представител на ДАНС ще очертае националната законова рамка и мерки за справяне с престъпления в онлайн средата.

 

Разследващ журналист ще сподели практиките, които прилага при търсене, филтриране и проверяване верността на информацията, с която борави в професионалната си практика.

Любомир Аламанов ще представи темата през призмата на ПР специалиста.

Програмата ще се проведе на 24 февруари 2023 г. от 10:00 до 16:20 ч. в Нов български университет.

 

Втората дейност по проекта представлява провеждането на геймифицирано практическо обучение на студентите за откриване, анализиране и изобличаване на дезинформация, водено от Mирослав Янев, Стефани Величкова, представител

на Дигитална Национална Коалиция и Стоян Ненчов, криейтив директор на Алайк студио, Десислава Данкова, представител на НБУ.

 

Практическото обучение ще се проведе на 25 февруари 2023 г. от 10:00 до 14:30 ч. в Алайк студио на адрес гр. София, ул. „Будапеща“ 7.

 

Третата дейност по проекта, следствие на семинара и изготвените материали за неговите цели ще бъде създаден информативен уебсайт с напътствия за „Противодействие на дезинформацията и пропагандата в традиционни и социални медии” и комуникационна кампания в социалните мрежи с цел популяризирането му сред по-младите.

Вярваме, че съвместната работа на Нов български университет и Дигитална национална коалиция по реализирането на гореописания проект ще даде началото на създаване на студентки клуб „Борба с дезинформацията“ и евентуалното му прерастване в широко младежко общество с интерес и ангажимент по темата, която е много важна в света, в който живеем.


Изображение: scottpublicrelations.com