Събития

61118219-10212073086137233-4087667611377074176-o_678x410_crop_478b24840a 60352445-10212073086017230-7774871514297401344-o_678x410_crop_478b24840a
22.05.2019 10:00
Събития

Уъркшоп „Мода и цивилизация“

22-23.05.2019 г.

22 май 2019 г., 10:00 - 12:30 ч. - Корпус 1, Зала 20
22 май 2019 г., 12:30 - 16:00 ч. - Корпус 1, Зала 310

Организатор:
департамент „Дизайн“, БП „Мода“

Лектор:
Иван Донев, Италия

Модератор:
Татяна Георгиева

Участници:
Студенти от 2, 3 и 4 курс от БП „Мода“

Иван Донев е български дизайнер на 31 години роден в Пловдив. Обявен от италианските медии за „осиновеният стилист от Италианската Висша Мода“.

Дипломира се в музикален профил с народно пеене и хореография в СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив. Още докато учи, участва в европейски срещи на Младежки Парламенти, конкурси и най-различни културни и социални събития. Първият моден международен дебют на Иван Донев като моден хореограф е в Париж в Ботегата на Пабло Пикасо и в Центъра на Българската Култура във Франция. Веднага след дипломирането си през 2006 заминава за Италия, където е приет в „Università per stranieri di Perugia“, където изучава италианки език, литература и италианска култура. Завършва курс за Make Up and Hair Stylist в Сицилия. През 2011 се дипломира като Стилист Висша Мода във вековната италианска, Интернационална Академия за Висша Мода и Изкуство на Костюмите KOEFIA и представя дипломната си работа в представителството на Европейския Парламент в Италия. През 2012 в KOEFIA завършва Master FASHION STYLISТ & PRODUCT MANAGER.

През годините в академията дизайнерът прави стаж в престижни световни ателиета на италианската висша мода, в модни събития, бекстейдж във Fashion Weeks ,печели престижни конкурси за мода и започва първите лични фотосесии. През Май 2012 пречели двете първи награди за креативност и майсторство в конкурса за нови стилисти на Дженцано „Infiorata in un Abito“. През Юли 2012 прави своя дебют в седмицата на Висшата Мода в Рим „AltaRoma“ с финалния проект на KOEFIA, където освен комплиментите на публиката получава и тези на самия Санто Версаче. Месец по-късно получава многобройни предложения за публикации в световни списания и Fashion Blog. Успешната работа на Иван Донев със световно известния фотограф Max Margheri получава отличните оценки на критиците и само след броени дни фотосесията излиза на корицата на FAULT MAGAZINE LONDON , а по-късно през декември е публикувана в 12 страници от MILLENNUM MAGAZINЕ NEW YORK. През септември 2013 участва в VOGUE FASHION’S NIGHT в Рим. През октомври 2012 Иван Донев е поканен да закрие модната седмица Istanbul Fashion Week, където затваря ревюто с най-известния в света андрогенен модел Andrej Pejic. Моделът дефилира с една от най-впечатляващите дрехи на дизайнера, именувана от журналистите „the Black Swan“ - дреха, която те определят като достойна да бъде показана от манекена след участието си ревюто на Jean Paul Gaultier. В края на същия месец Иван Донев е поканен да участва в Европейски проект за нови дизайнери „European Fashion Event 2012 Cultur`Au Fil“ в Франция, където лично се среща с дизайнера Пако Рабан. Следват многобройни успехи на европейски подиуми и списания. В MAXXI Museum of XXI Century Arts – са изложени фотографии на моделите на дизайнера, които са представени от фотографката Manuela Kalì в изложбата THE WHITE GALLERY. През Януари 2013 списание HELLO-България публикува първото за България интервю на стилиста. Едно от най-престижните признания за него е Award „Certi Luxe“ награда- сертификат за лукс, иновативност и уникалност връчена след неговия дебют в Милано по време на Седмицата на дизайна през Март 2013. През Юни 2013 участва в най- голямото благотворително събитие в Италия, Telethon „hOpe ` N Art“ , представя свои модели и подкрепя организацията за защита на човешките права с участия в благотворителни търгове за изграждане на училища в Африка и построяване на ново училище след семетресението в Акуила. 

Не закъснява и признанието от Седмицата на Висшата мода в Рим „AltaRoma“ през юли 2013, името на Иван Донев е част от Календара. Една година след крайния проект в KOEFIA Иван Донев се връща обратно по подиумите на Alta Moda Alta Roma , но този път със самостоятелна колекция брандирана IvanDONEV в международната вечер на модния календар, където творчеството на стилиста е наградено с „Award World of Fashion“ 2013. Ден след това негов модел е сниман за Fashion Book–проект на „Donna Donna“ Onlus и Европейският Съюз за борбата срещу болимията и анорексията. Италянското списание „E’DONNA“ първото което побликува 6 страници с модели и интервю на българския стилист. На корицата на списание "OGGI" се появява негова рокля, носена от Лоредана Лечисо – бъдещата тогава съпруга на италианския певец Ал Бано. През юли Иван Донев е специален гост и част от журито в реалити шоу за мода по руския национален канал. Неговото изкуство скоро е не само по подиумите а и между страниците на списания, които са създали историята на световната модната журналистика. Говорят за него: “Harper's Bazaar”, “ELLE”, “HELLO”, “GRAZIA“,”EVA”, “Daily mail” London, “TIMES”India, " HAUTE COUTURE" - Париж. Бянка Лами, посланник на италанската мода в Азия в интервю за вестник “La Repubblica” обявява Иван Донев за дизайнер „осиновен от италианската висша мода“. Списание "Climber Fashion XY"- International посвещава 10 страници за работата на дизайнер “GSD”Milano, “è DONNA”, “OGGI”," BURDA" - Италия", IMimage" - New York публикува корица и 11 страници с един от най-известните му модели, вдъхновен от “The Black Swan", „24 часа“, „Труд“- България, и мн.др.. 

През септември община Кастел Гандолфо възнаграждава работата му с наградата за Висша Мода “Salotto di Moda 2013” където дефилира пред фонтана на Бернини пред папската лятна резиденция. Октомври 2013 в прекрасните салони на Замъка Сфорца Чезарини на Дженцано са представени три от най-значимите модели на Иван Донев и на закриването на събитието получава признанието за мода, дизайнер "New Generation". През ноември част от новата колекция е представена в Дубай в клуба на шейховете. Хотел „Boscolo Exedra“ кани в своя бутик българският дизайнер със своите уникати от дрехи и бижута. Декември 2013 работи като дизайнер на костюмите за филм на режисьора Паоло Консорти "Синове на Maaм" с Франко Неро, Лука Лионело и Александър Хабер. През същия месец прави фотосесия с една от най-актуалните български актриси Деси Бакърджиева и с фотографа Костадин Кръстев КОКО. Януари 2014 създава дрехите за за художествения проект на Bielle Re, „Трите грации“ на световно известния фотограф Томас Ходжис, проектът е представен в едни от най-известните в света галерий за модерно изкуство по- късно пъбликуван от списание PLAYBOY. Списанието "Fotografare" публикува заглавие „Професионалист зад кулисите“ фотосесия на Иван Донев и фотографа Гуидо Фуа. Февруари 2014 Донев е поканен да бъде част от журито на Интернационалния Фестивал за късометражни филми „TULIPANI DI SETA NERA“. 

Моделите на Иван Донев се обличат от личности от целия свят за едни от най – престижните червени килими и събития като фестивала на киното във Венеция, Ноща на звездите в Холивуд, Гала вечерята на Оскари, благотворителната вечер на сър Елтън Джон в Лос Анджелис, на наградите BAFTA, филмовия фестивал NAPA Valley Film Independent Spirit Awards Hollywood. Актрисите Брияна Евиган, Кристина Очоа „Blood Drive“, София Милош от „Местопрестъплението: Маями“, певицата Дая (носител на Грами), Певицата Mýa (Мръсни танци: Хавански нощи), Падма Лкшими (носител на Еми), Лейди Виктория Фредерика Изабела Хърви и много други.

Талантът на младият дизайнер не остава изявен само по подиумите а и в аулите на”American University Jhon Cabot“ и италанската академия за визуален мърчандайзинг където преподава Ветринистика, История на Модата и Свойства на фибрите и моделиране а в училища и университети от целия свят го канят да води мотивационни лекции.За него може да се разкажат много неща но най- важното са неговите модели вдъхновени от природата, геометричните форми, от различните епохи от миналото, от близки и далечни култури, един авангарден стил в който той открива универсален език с който да комуникира по света. Бродерии и пера, дантели и макраме, щампи, обеми и баланс между различните тъкани и материали, разнообразие от детайли в неговите дрехи и бижута които са силна и уникална форма на модното изкуството.

За първата си колекция луксозно прет-а-порте, дизайнерът черпи вдъхновение в Музея на ислямското изкуство в Доха, Катар. Очарован от един свят, пълен с материи, цветове, подправки, ароматни и мраморни мозайки, един свят където дизайнерът говори с езика модата. Само броени дни след създаването и, колекцията започва обиколка из света. През март 2016 г. в Пекин се състои „HAMPEL AWARD“ един от най-големите световни конкурси за Висша Мода на Азиатската Седмица на модата където от около 6500 кандидати, Иван Донев е един от 29 финалисти и печели наградата “Excellence Award for design”. Няколко дни след успеха в Азия, дизайнерът представя колекцията в Египет на най-голямото модно събитие в Близкия изток. В международния моден фестивал „Nefertiti“, моделите на Донев дефилират между обелиски и статуи на фараони в древния храм на Луксор където сред 3000 гости на събитието са кралски семейства и знаменитости. При завръщането си в Италия, Иван е поканен от Стефано Доминела – президент на Maison Gattinoni Couture който го нарича ”Il Faraone della moda“ - „Фараонът на модата“ в телевизионната програма на RAI 2 "I Fatti Vostri", където разказва за колекцията си „Mост между културите“, и само няколко месеца по-късно се връща отново да представи висшата част от същата колекция. През Юни 2016 дизайнерът е поканен да отвори с колекцията си Couture седмицата на модата в Ротердам и да я закрие с prêt-à-porter колекция.

Скоро идва и голямо българско признание, изкуството на Иван Донев е включено в каталога на професор Любомир Стойков „120 години българско изкуство“. През юни 2016 г., негов модел е в модната изложба организирана от Марко Гамбедотти и Пиерлоренцо Басетти собственици на исторически бутик за платове висшата мода с който работят най-известните световни модни къщи, за събитието два от неговите модели са носени от Мартина Стетярова Miss Bikini World и Жаклин Лара Top Modell която е лице на колекцията. Едно от последните постижения на българския дизайнер е представянето на неговата колекция наречена „УТОПИЯ“ в Лондон на сцената през която са минали едни от най – великите имена в световната история, а именно в Royal Albert Hall за благотворителното събитие за борбата с детската левкемия “Alternative Hair Show” заедно с “Gogen hair”.

Неговата колекция пътува от храмове на фараони, театри, музеи, червени кили и замъци като този на „Санта Севера“, където един от неговите модели, вдъхновен от оригами беше изложен в църквата на замъка заедно с историческите костюми от архива от Teatro dell'Opera di Roma и кимоната на Райна Кабаиванска в "Giapponizzati" изложба на Стефано Доминела президент на maison Gattinoni. След много международни успехи сниката на Иван Донев се появява на корицата на модното списание "Falchion" в Тексас със заглавие „Тайните на успеха на модерния философ в света на висшата мода“. Ноември 2017 г. Донев взе участие в Индийската седмица на модата VFW 2017 в Кочи, Керала. Още с настъпването на 2018 година успехите за малдия дизайнер започват одвът океана, печели Оскар за мода категория „Най-добър интернационален дизайнер“ в Чикаго от организацията RCC. На 14 Март 2018 получава първото и най-престижно българско признание, „Златна Игла“ 2018 в категория „Дизайнер на годината“ и е най-младият дизайнер в историята получил тази статуетка. За следващите две седмици образът и гласът на Иван Донев са по телевизията и радиата на цяла България. Не закъснява и поканата от SOFIA FASHION WEEK, където е поканен да открие гала вечерта със изящно модно шоу. През май 2018 Иван Донев бе поканен да участва в проекта „Живият Пловдив“ по програмата „Пловдив за младите“ за популяризиране на столицата на европейската култура в ПЛОВДИВ през 2019 година. Дизайнерът проведе мотивационна лекция и лекция по история на модата пред студентите по дизайн и фотография на Академията за танцово, музикално и изобразително изкуството на Пловдив. Заедно със студентите той работи по дипломния им проект а със студентите по фотография снима сесия на римския амфитеатър на гр. Пловдив. На 22 юни 2018 г. Иван Донев бе избран от Стефано Доменела да бъде един от 8-те млади дизайнери на региона Лацио- Италия в „Клуб на творчеството“ на организацията на италианските индустиялци „UNINDUSTRIA“ и е единственият чужденец в проекта. На 1 октомври в програмата "I fatti Vosti" на националната италианска телевизия RAI, Донев представя модели, вдъхновени от изкуството на Джаксън Полок а на 17 ноември в Ченай, Индия получи наградата "GOLDEN LADY" в категорията „Най-добър международен дизайнер на модата 2018“. През март 2019 преставя колекцията Pret-Couture пред най-известните японски куповачи в Токио в „Show Case dei 6 giovani stilisti“ , а престоят му е открит с изложбата „KIMONOMANIA“ - кимона създадени от него и други италиански дизаинери, представена в Италианския Културен Институт в Япония. На 3 Април 2019 Иван Донев е гост на предаването “Italia con voi” на телевизията Rai International където представя последната си колекция и разказва за своето вдъхновение „Connection between nature & man“.

НАГРАДИ
- ПЪРВА НАГРАДА конкурс за млади дизайнери "Под небето на Genzano 2012" Дженцано – Италия
- ПЪРВА НАГРАДА конкурс за млади дизайнери "Под небето на Genzano 2012" 
„Четирите елемента на природата"- Дженцано - Италия
- Европейски плакет за мода- Ноември 2012 г. – Брест, Франция 
- Награда „MARIANNA“ - борба за правата на човека – Рим, Италия
- CertiLuxe Award 2013 за иновации, уникалност и качество в модния дизайн Седмица на дизайна в Милано, Италия
- World of Fashion - Седмица на модата AltaRoma - Рим – Италия
- Награда моден дизайнер New Generation - Рим, Италия
- Isanbul fashion Award - Седмицата на модата - Истанбул, Турция
- Excellence Design , Hempel награда на Asia Fashion Week 2016 - Пекин, Китай
- Nefertiti Award 2016 – International Fashion Festival - Луксор, Египет
- Kerala Fashion Week VIE Award- Индия
- Оскар за мода,категория „Най-добър интернационален дизайнер“ – Чикаго, Америка
- FreeTime Award – People of the Year 2018- Рим, Италия
- „Златна Игла“ 2018 , категория „Дизайнер на годината“ – София, България
- “GOLDEN LADY” Best International Fashion Designer 2018 – Ченай, Индия