facebook

Събития

workshop_678x410_crop_478b24840a
14.12.2023 09:40
Събития

Уъркшоп „Офортни техники“

ЦИ01- ателие по графика и илюстрация


Организатор:
Департамент „Изящни изкуства“


Лектор:
ас. д-р Васил Ангелов


Участници:
Събитието е отворено, както за студенти от БП и МП „Визуални изкуства“ модул „Графика и илюстрация“ и майнър програма „Графика и илюстрация“, така и за външни лица, които имат интерес към презентираната тема.


Темата на уъркошопа е „ Офортни техники“ Ще бъдат представени различни етапи при създаването на графичен отпечатък в графичната техника офорт. Ще бъдат застъпени процесите по полиране на цинковата плоча, грундирането й, гравирането върху грунда с различи инструменти. Ще се обсъдят и демонстрират различни методи на полагането и отнемането на грунда, което създава различни текстури. Ще се демонстрира техниката „ резерваж“. Ще се изпълни процесът по разяждане на различни степени и отпечатването на полученото изображение.

 

ас. д-р Васил Ангелов е преподавател по графика в модул „ Графика и илюстрация“ към департамент „ Изящни изкуства“

Неговите интереси са свързани с класическите графични техники, в частност дълбокопечатните техники. От повече от 10 години се занимава с рядко използваната класическа графична техника на мецотинтото. Постоянно усъвършенства своите знания и умения в тази техника. Участва в изложби и графични форуми в страната и чужбина. Носител е на награди от графични форуми в страната и чужбина. Член е на графичното студио Print Nest.