facebook

Събития

dsc-0170_678x410_crop_478b24840a
25.10.2022 11:00
Събития

Уъркшоп „Португалска страст / Portuguese Passion“

Галерия УниАрт

Организатор:
департамент „Музика“


Участници:
Дуо китари - Рикардо Ж. Мартинс, португалска китара и Бруно Давиде, класическа китара / Guitar Duet - Ricardo J. Martins, Portuguese guitar & Bruno Davide, classic guitar.


В уъркшопа ще имаме удоволствието да говорим за стила фадо - най-емблематичния музикален жанр на Португалия. За да се свири музиката на този жанр са необходими два инструмента - португалска китара и viola de fado (специален вид класическа китара с метални струни, но в днешни дни се употребява и с найлонови струни). Ще обясним за функцията на всеки един от двата инструмента в трудната задача да се акомпанира на фадо певците, като ще изпълним пиеси от традиционно фадо стил и ще покажем различни аспекти от техниката на свирене на тези инструменти. В края на уъркшопа ще предоставим възможност на студентите, които желаят, да ни изсвирят пиеси от техния репертоар и ще се радваме да сме им полезни с някои съвети.


Рикардо Ж. Мартинс намира в португалската китара инструмента, който му дава свобода да изразява в музика своите чувства и емоции. Повлиян от най-разнообразни музикални жанрове, когато чува за първи път песните на Карлош Паредес, той вижда в тази китара музикалната пътека, която ще следва като артист. През 2014 записва своя първи солов инструментален албум, озаглавен “Рикардо Ж. Мартинс”, който съдържа както адаптации на теми извън обичайния репертоар за португалска китара, така и негови собствени аранжименти на типични и познати пиеси за този инструмент. От този диск става много популярна неговата авторска тема “Danças na Eira”, която е издадена и като сингъл.

Като творец търсещ нови пътища за този типичен португалски инструмент, но и не забравящ неговите корени, той издава своя следващ албум, “Cantos e Lamentos”, през 2017. Този диск събира музиканти свирещи на инструменти нетипични за стила фадо, като блокфлейта, акордеон, ударни инструменти и също оперен глас. Музиката в албума носи един необикновен персонален стил, който тръгва от традиционалната португалска музика и стига до класическата музика. 

В професионалния си път, артистът е представял музиката си в Португалия, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Румъния, Сърбия, Украина, Англия, САЩ, Канада, Китай, Индия, Венецуела и др. Имал е привилегията да свири с големи португалски изпълнители като Viviane (“Entre Aspas”), Marco Rodrigues, Filipa Cardoso, Ana Sofia Varela, Ilda Maria, Cremilda Medina, Alexandra, Ronda dos Quatro Caminhos, Pedro Jóia Trio.

През април 2018 неговата песен “Corre Corre Corridinho” печели наградата “Най-добра инструментална пиеса” на IPMA (International Portuguese Music Awards). През 2021 издава своя нов албум “Escapismo”. 

Бруно Давиде е роден през 1980 г. в португалския град Моита, във фамилия, чиито корени са пряко свързани с изкуствата. По време на следването си като студент става почетен член на университетския бенд, свири на бас китара и участва също така в симфоничен рок концерти. През годините е свирил съвместно с известни музиканти от различни жанрове – от джаз до традиционална португалска музика.

От скоро той посвещава време за да свири и на виола де фадо (фадо китара), която използва както в традиционния стил, така и в модерни аранжименти. Той свири в дует с изпълнителя на португалска китара Рикардо Ж. Мартинс, осъществявайки турнета в Испания, Франция.