Събития

banner-info-21-03_678x410_crop_478b24840a
21.03.2019 16:30
Събития

Васил Стоилов и Корабът на изкуствата – 115 години от рождението на българския художник Васил Стоилов

Център за книгата, книжарница – корпус 1

Организатори:
Център за книгата (Библиотека, Университетски архив)

Водещ:
Пламен Бараков

Дискутанти:
доц. д-р Невелина Попова, Иван Звънчаров

Участници:
преподаватели, студенти и служители на НБУ

Колекцията от работни ескизи и материали на проф. Васил Стоилов, дарени от Явора и Василия Стоилови на Нов български университет и съхранявани в Университетския архив, ще бъдат показани пред широка публика по повод 115 години от рождението на художника. С представянето на филма „Пророкът на Кораба на изкуствата“, създаден от Пламен Бараков, ще бъде проследено участието на Васил Стоилов в оформянето на една идея, на един малко известен днес проект от 1944/45 г. на мецената Ботьо Бараков – за създаването на Кораб на изкуствата, като част от програмата на културно дружество „Общество за култура и изкуство“, което има за цел „…народите да се опознават и побратимяват чрез изкуството“.

Пламен Бараков е роден в София през 1956 г. Завършва начална педагогика в СУ и курс по нова екология в Schumacher College, Великобритания. По случай 100 години от рождението на дарителя Ботьо Бараков през м. ноември 2014 г., Пламен Бараков (племенник на Ботьо Бараков) подготвя и организира широко честване с прожекция на негов документален филм (първа част) в Габрово и София. Пламен Бараков подготвя книга за мецената, както и втори документален филма за връзките на Ботьо Бараков с италианския публицист и писател Жорж Нурижан и с други български интелектуалци и художници, между които важно място заема Васил Стоилов.

Доцент д-р Невелина Попова е сценарист и преподавател в департамнт „Кино, реклама и шоубизнес“ в Нов български университет.