facebook

Събития

173488777-133165725438872-7170850323189374839-n_678x410_crop_478b24840a
20.04.2021 18:00
Събития

WASTELAND

Изложба на Дафна Стоилкова и Борислав Янев (20.04 – 20.05.2021 г.)

Галерия „УниАрт“

Организатор:
Галерия „УниАрт“


В продължение на месец в галерия „УниАрт“ ще имате възможност да видите платната на младите художници Дафна Стоилова и Борислав Янев. Те са представени в диалог, за първи път заедно, от кураторката Силвия Буюклиева. Откриването ще се състои на 20.04 от 18:00 часа в Нов български университет. Публиката ще има възможността да се запознае с авторите и загадъчните персонажи от техните картини.

Твърде дълго време нашите герои вървят през пустошта. Необятни полета, обвити в безвремие сгради и гори придават постапокалиптично измерение на пейзажа. Халюцинациите се появяват и изчезват. Надеждата за спасение придава смисъл на стъпките, потъващите в пясъка. Човекът оставя стъпки, заради следите в тях.

Wasteland – в превод от английски е неизползваема площ земя, която е станала безплодна или обрасла, мрачна и неизползвана или пренебрегвана градска или индустриална зона.
Пустош. Занемареност, постапокалипсис, антиутопия.
Неразгърнати потенциали, възраждане, утопия.
Граница между старото и новото.
Безвремие – мястото, което съдържа в себе си всичко случило се и неслучило се.
Образи – останки от реалността или идващи от места на представата.


Героите в серията картини преминават през различни състояния – изгубеност насън или наяве; изгубеност в себе си или сред другите; самота или неспособност за оставане насаме със себе си; общуване – реално или въображаемо; достигане или неспособност за достигане до другия. Емоционалността, съдържаща се в умиращия свят и породения нов от останките на стария, е добре известна от постапокалиптичните игри и филми. В този сюжет се съдържа тайна, която никога не може да бъде разкрита. Същността на създаването на картини също съдържа тайна, включително и за създаващия процеса между боята и платното. Понякога тази тайна, скрита от всички, се проявява месеци или години след като картината вече е завършена. Във всички картини от серията са скрити такива тайни, които не могат да бъдат изказани с думи.

Борислав Янев e завършил е скулптура – бакалавър и живопис – магистър в Националната художествена академия, София. Завършва втора магистратура по живопис в Академията за изящни изкуства в град Рим. В момента е докторант по специалност „Живопис“ в Национална художествена академия, София. Има самостоятелни изложби в галериите Ателие Пластелин, София; Галерия Юзина, София; Gelateria Splash, Рим; Галерия Spazio, София. В последните години рисува живопис, вглеждайки се във въображението си. Смята, че е голямо майсторство и много трудно да бъде пресъздавана днешната променлива реалност.

Дафна Стоилкова e завършила е моден дизайн – бакалавър в Националната художествена академия, София. Завършва магистратура по моден дизайн в Академията за изкуства Вайсензее в Берлин. В момента е докторант по специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ в Национална художествена академия, София. Има две самостоятелни изложби на акварели в галерия Spazio, София. През 2020 г. участва в Световната изложба на рокли Чипао в гр. Ханджоу, Китай и е отличена с първо място за най-добър дизайн на рокля с иновативна триизмерна текстилна структура. В областта на живописта работи спонтанно по въображение, вдъхновявайки се от цветове и моментни състояния. Пространствените си структури създава чрез прецизно изчисление на геометрия и материал.