Събития

history_678x410_crop_478b24840a
11.09.2018 11:00
Събития

XXIII симпозиум на CIEPO (COMITE INTERNATIONAL DES ETUDES PRE-OTTOMANES ET OTTOMANES)

Международна научна конференция (11-14 септември 2018)

Корпус 1, Аула, 210 аудитория „Проф. Константин Кацаров“, 310 аудитория „Проф. Петър Мутафчиев“ и 409 аудитория „Проф. Васил Стоилов“

Организатори:
департамент „История“, НБУ
Американски университет в България

В конференцията ще вземат участие 180 изтъкнати учени в областта на османистиката и докторанти от над 110 университета и други академични, изследователски и културни институции от 23 страни.

Първият ден от конференцията ще завърши с клавирен рецитал на Десислава Щерева. 

CIEPO е една от най-престижните международни организации, обединяваща търсенията на учени от четири континента в областта на османските и доосманските изследвания. Тя провежда симпозиумите си на всеки две години. За домакин на събитието през 2018 г. бе избран Нов български университет. Съорганизатори на симпозиума са Департамент „История“ на НБУ и Американския университет в България.


Провеждането на този международен форум в НБУ е уникална възможност за популяризиране на цялостната му дейност, както и за развитие на международното сътрудничество на университета и департамента с водещи академични институции и учени. То дава възможност на студентите и преподавателите да се запознаят с нови проблематики, методологии и резултати в една значима и актуална научна област, за обмен на идеи в изследователската и преподавателската сфера.

„Изворите – нови подходи и интерпретации“, „Черноморският и Средиземноморският региони в пред-османския и османския периоди“, „Религиозни общности, междурелигиозни отношения и конверсия“, „Османска военна история“, „Елити и маргинални групи“, „Османска литература, изкуство, архитектура и наука“, „Социална и икономическа история на селото и града“, „Османците и светът: дипломация, икономика, култура“, „Миграции и мобилност“, „Технологии и модернизация“, „Представите на османците за природата и света“ са само някои от тематичните области, застъпени в докладите на симпозиума.

Встъпителният доклад на тема „CIEPO – история, мисия и предизвикателства“ ще изнесе проф. д-р Клаудия Рьомер от Университета във Виена.

За участниците в конференцията ще бъде изнесен концерт „Музика от епохата на Селим III“, подготвен от департамент „Музика“ на НБУ.Прикачени файлове