facebook

Събития

semiotic_678x410_crop_478b24840a
01.09.2019 10:00
Събития

XXIV Международна ранноесенна школа по семиотика „Култура и комуникация на вкуса“ „Culture and Communication of Taste”

01 - 05.09.2019 г.

Созопол, комплекс „Булбанк холидей хаус“

Организатор:

Югоизточноевропейски център за семиотични изследвания


Водещи:
Анастасиус Булметис Tassos Boulmetis (Гърция)
Жан-Жак Буто Jean-Jacques Boutaud (Франция)
Никола Перуло Nicola Perullo (Италия)
Джанфранко Мароне Gianfranco Marrone (Италия)
Дарио Мартинели Dario Martinelli (Литва)

Модератори:
проф. д-р Кристиан Банков
гл. ас. д-р Рени Янкова

Събитието се състои в 5 дневно интензивно интердисциплинарно обучение, ориентирано около темата за културологичните и социалните промени по отношение на вкусовете и храната през ХХI век. Обучението се провежда в гр. Созопол от 1 до 5 Септември 2019 г. Очакват се 12 гост лектори от Италия, Франция, Гърция, Кипър и Литва, 10 наши и 10 входящи от чужбина студенти и докторанти, 7 преподаватели от НБУ, 6 учители и 12 ученици от средни училища от Италия, Литва и България. Предвидените лекции покриват всички основни семиотични школи и подходи за изследване на посочената тема. Планирани са още семинари, кръгли маси и уъркшопове. Събитието се осъществява под егидата на Световната асоциация за семиотични изследвания (IASS) и ще бъде широко разгласено по всички международни информационни канали.

Анастасиус Булметис завършва физика в Атинския университет, а след това кинопроизводството и режисурата в Калифорнийския университет (UCLA) със стипендиантска подкрепа от фондация A. Onassis. В момента той работи в Гърция и САЩ, като в университета UCLA води класове по режисура за кино и телевизия. Член е на Европейската филмова академия.

Булметис започва кариерата си в Гърция като режисьор и продуцент на телевизионни предавания. През 1990 г. пише, режисира и ко-продуцира филма „Фабрика на мечтите“, който получава 8 награди в Гърция и златно отличие за фентъзи филм на Филмовия фестивал в Хюстън. Вторият му филм „Щипка лют пипер“, отново е написан, режисиран и продуциран от него. Този проект е любов за режисьора, защото историята се основава предимно на биографични факти от неговия живот. Филмът стана хит в Гърция, преведен е и е разпространен в още 45 страни. „Щипка лют пипер“ е представен на няколко филмови фестивала по целия свят и има общо 8 награди. Тази продукция е емблематичен пример по темата за комуникацията на вкуса в киното и визуалните изкуства. Това го прави изключително подходящ за включване в програмата на XXIV Международна ранноесенна школа по семиотика „Култура и комуникация на вкуса“. В рамките на школата се предвижда прожекция на филма и едночасова дискусия с режисьора по темите за културата, вкуса, комуникацията и изкуството.