Събития

dsc-0933_678x410_crop_478b24840a
11.10.2019 10:00
Събития

XXIX Софийско международно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

11-13 октомври 2019 г.

Национален музей „Земята и хората“


Отговорници:
доц. д-р Биляна Костова
доц. д-р Ралица Берберова

Участници:
УПИЗ „Лаборатория по геология“ - БФ

По време на изложението ще бъдат показани интересни и уникални минерални образци, скъпоценни камъни и фосили.

Лабораторията по гемология към Бакалавърски факултет на Нов български университет ще участва за поредна година в организираното от Национален музей „Земята и хората“ изложение. Ще бъдат представени образци, събирани от преподаватели и студенти от департамента. Ще бъдат изложени и колекционни сбирки на минерали, насочени към подготовката в средното образование.

В рамките на събитието заинтересованите могат да получат допълнителна информация относно дейността и програмите на департамент „Природни науки“ на НБУ.

Лабораторията по гемология на Нов български университет е създадена през 1997 г. Нейни приоритети са образователната и изследователската дейности.

Лабораторията, единствена по рода си в България, е една от 39-те лаборатории, включени в Световната директория на лабораториите по гемология на International Colored Gemstone Association (ICA).

Разполага с диагностична апаратура, с учебна и музейна колекция от минерали, скали и фосили, което позволява теоретично и практическо аудиторно обучение на студентите по всички геоложки дисциплини, изучавани в департамент „Природни науки“. Тук влизат геоложките процеси, при които се образуват скалите и свързаните с тях минерали, хабитус, физични и химични свойства на минералите, видове скали, синтетични материали, които се използват в гемологията; основни методи за обработка, диагностика и оценка на скъпоценни камъни.