facebook

Новини

79_678x410_crop_478b24840a
17.11.2022 11:38
Новини

20 години Университетски смесен хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ

 

Университетски смесен хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ е създаден по идея на доц. д-р Георги Петков през ноември 2002 г. В началото като малка експериментална вокална формация с основен репертоар - авторски произведения, написани от нейния създател. Това е единственият по рода си студентски смесен хор, който изпълнява авторска музика с подчертано българско звучене, съчетаващо жанровата музикална хибридност, характерна за постмодернизма в съвременната световна музикална култура. В него са обединени усилията на студенти от различни програми и департаменти на НБУ. В историята си хорът има много международни изяви, печели престижни музикални награди, а традиционно всички големи университетски празници се откриват с блестящите изпълнения на студентите.

 

 

 

На 11 ноември празникът на хора събра на сцената в зала 6 на НДК над 75 алумни на НБУ, които запяха заедно с колегите си от настоящия концертен състав на формацията. Вълнуващи емоции заредиха настроението на хористите, диригента и публиката. Над 100 гласа запяха в пълен синхрон и на високо художествено ниво. В концерта взеха участие и двата камерни състава, създадени и ръководени от доц. д-р Георги Петков: Публиката се наслади на изпълненията на вокалното трио „Евридика“ и Камерен хор „Нови български гласове“, които са носители на ГРАМИ 2018 и тази година отбелязват своята десета годишнина. Те изпълниха няколко авторски композиции на доц. д-р Петков, а след това продължиха участието с заедно с хора.

 

 

 

В програмата премиерно беше представена песента „Дон сонг“ от Милчо Левиев на български език по текст на Вики Алмазиду.

На финала на концерта доц. д-р Георги Петков не скри вълнението си от засвидетелстваната обич и уважение от алумни, завършили преди повече от 15 години! Единици са университетите в България, които могат да се похвалят със собствен хор, който участва активно в концертния живот на страната. За 20 години през състава са преминали обучението си над 600 студенти от различни специалности.

 

 

Очакваме с нетърпение следващите успехи на Университетски смесен хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ. Честит юбилей!

 

Фото кредит: Георги Иванов и Андон Настев