facebook

Новини

plovdiv-1_678x410_crop_478b24840a
30.11.2015 11:40
Новини

22. ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО ДОКУМЕНТАЛНО И АНИМАЦИОННО КИНО „ЗЛАТЕН РИТОН”

От 30 ноември до 5 декември 2015 г. в Пловдив ще се проведе 22. Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”. Прожекциите са в ЛЪКИ Дом на киното (в сградата на Дома на науката и техниката) и клуб „Петното“, а входът е свободен.


Филмите от двете конкурсни програми, в които се връчва наградата „Златен ритон” – за документални и за анимационни филми, ще бъдат оценявани от петчленно жури, с председател доц. д-р Иво Драганов и членове Андрей Паунов, Иван Тонев, Светлана Куюмджиева и Симеон Сокеров.
Журито ще връчи следните награди:

  • Награда „Златен ритон” за най-добър документален филм
  • Награда „Златен ритон” за най-добър анимационен филм
  • Специална награда на журито
  • Награда за режисьор на документален филм
  • Награда за художник-постановчик на анимационен филм
  • Награда за дебют
  • Награда на Община Пловдив
  • до 2 почетни грамоти в двете главни категории

Фестивалът ще се открие с последния филм на покойния проф. Иван Георгиев - Гец по сценарий на доц. Светла Христова "Усмивки от старите ленти". Ще бъде представен и последният анимационен филм (30 мин.) на покойната доц. Цветомира Николова - "Как се скараха орисниците". Ще бъде представен и филмът "Моряшки истории" на Стефан Командарев - преподавател в НБУ. Проф. Анри Кулев се представя с дългометражния анимационен филм ПУК по сценарий на Валери Петров.

 

По време на пресконференциите в продължение на четири дни (2-4 декември) авторите на филмите ще имат възможност да разговарят с пловдивските почитатели на документалното и анимационно кино и със сигурност ще разкажат любопитни истории от създаването на филмите, останали скрити за зрителите пред екрана.

Повече за фестивала тук 


Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” се организира от Националния филмов център , съвместно с Министерство на културата и Община Пловдив.

 

Входът за прожекциите е свободен.