Новини

nbu-syzdavame-novite-prof-website_678x410_crop_478b24840a
07.04.2020 11:49
Новини

900 кандидат-студенти се записаха за онлайн изпити в Нов български университет


Поради създалата се извънредна ситуация кандидатстудентските изпити – тест по общообразователна подготовка (ТОП) на Нов български университет се провеждат онлайн.

НБУ успя да продължи по план пролетния си прием, като премина към дистанционна форма на изпитване. От началото на извънредното положение в страната, в дните 18, 19, 20 и 21 март, както и 2, 3 и 4 април, НБУ проведе седем онлайн теста на които се явиха около 850 кандидат-студенти.

Онлайн изпитите и обучението не са новост за Университета. От 2008 година Нов български университет има разработена платформа за дистанционно образование – Moodle. Възможностите ѝ са много богати. Самата платформа се обновява всяка година. Днес, в периода на извънредна ситуация, системата позволява да не бъде прекъснат учебния процес. В момента той се провежда чрез „виртуални класни стаи“, чрез които се запазва контактът между преподаватели и студенти.

Преди тази кризисна ситуация платформата се ползваше основно от студентите в дистанционна форма на обучение, а в редовното – като подпомагаща. Дневно беше посещавана от между 2 000 до 3 000 физически лица, а още в първия делничен ден, след обявяване на извънредното положение (16 март), броят им скочи до над 4 800.

Нещо повече – освен обучението, насочено към студентите, в момента преподавателите от НБУ разработват и серия от видеолекции, които се публикуват в социалните мрежи на Нов български университет – Facebook, Instagram, както и в YouTube канала на Университета. В тях те представят себе си, програмите на обучение и курсовете, които водят, както и част от тезите и анализите, които иначе споделят само със студентите в НБУ. По този начин Нов български университет отваря виртуално вратите си за всички, които искат да се образоват и развиват.

Надяваме се, че след като кризата отмине, студентите ще продължат семестъра в естествената си среда, като използват всички университетски ресурси и форми на обучение. Всъщност и в момента те могат да ползват електронно редица ресурси и услуги в НБУ – библиотеката, академични и административни консултации и т.н.