facebook

Новини

dsc-1044_678x410_crop_478b24840a dsc-0926_678x410_crop_478b24840a dsc-0950_678x410_crop_478b24840a dsc-0952_678x410_crop_478b24840a dsc-0968_678x410_crop_478b24840a dsc-0969_678x410_crop_478b24840a dsc-0988_678x410_crop_478b24840a dsc-1030_678x410_crop_478b24840a dsc-1053_678x410_crop_478b24840a dsc-1064_678x410_crop_478b24840a
06.11.2018 16:44
Новини

Акад. Антонио Фернандес де Бухан и Фернандес бе удостоен с почетната титла Doctor Honoris Causa на Нов български университет

Академик Фернандес е един от вдъхновителите на идеята за преподаването и изучаването на римско публично право като основа на публично-правната традиция в съвременността в България

На тържествена церемония в Галерия УниАрт на 06 ноември от 12:00 часа един от най-видните испански юристи, акад. Антонио Фернандес де Бухан и Фернандес, бе удостоен с почетната титла Doctor Honoris Causa на Нов български университет. В присъствието на ученици от Школата на акад. Антонио Фернандес, на представители на Ръководството на НБУ, заместник-посланика на Кралство Испания в България, както и на преподаватели и студенти от магистърска програма „Право“, заместник-ректорът по научноизследователската и творческата дейност – доц. д-р Георги Арнаудов връчи Почетен плакет и огърлица на дългогодишния изследовател и преподавател по римско публично право за изключителните му постижения в научната, преподавателската и обществената дейност, посветена както на проблемите на римското административно и финансово право, така и на съвременните проблеми на публичното право и по-специално на доброволната юрисдикция, арбитража, фискалната администрация и защитата на лицата в неравностойно социално положение.“.

 

 

 

 

Церемонията беше открита от проф. д-р Екатерина Михайлова, Ръководител на департамент „Право“, която представи акад. Антонио Фернандес.

 

Антонио Фернандес де Бухан и Фернандес (Antonio Fernández de Buján y Fernández) e роден в Lugo, Испания през 1953 г. Той е виден испански юрист, ръководител на Катедрата по Римско право в Автономния университет на Мадрид (Universidad Autónoma de Madrid (UAM) от 1983 г. и понастоящем.

Научната, преподавателската и обществената му дейност е посветена както на проблемите на римското административно и финансово право, така и на съвременните проблеми на публичното право и по-специално на доброволната юрисдикция, арбитража, фискалната администрация, защитата на лицата в неравностойно социално положение и пр.

От 1985 г. е член-кореспондент на Кралската академия по юриспруденция и законодателство. От 2009 г. е академик на Академията на Галиция за юриспруденция и законодателство, а от 4 февруари 2013 г. – редовен член на Кралската академия по юриспруденция и законодателство.

На 3 юли 2011 г. е удостоен от правителството на Галисия с медала Castelao – най-високата награда в Галисия за неговата преподавателска и научна дейност.

На 17 юни 2016 г. с Кралски указ е удостоен с Големия кръст на Ордена на San Raimundo de Peñafort за изключително значимата си дейност във връзка със съвременното законодателство на Испания.

Носител е и на Ордена Alfonso X – плакет със саби, на Почетния кръст на Ордена на San Raimundo de Peñafort, на извънредната премия на Генералната прокуратура на Испания „Excelencia y Calidad en la Justicia 2015“ и множество други академични отличия.

Почетен професор на Асоциацията на професорите по римско право на Република Аржентина (октомври 2005 г.).

Почетен доктор на Пловдивския университет (октомври 2013 г.), на Университета в Кордоба (2016 г.) и на Университета CEU Сан Пабло в Мадрид (2018 г.).

 

Похвално слово (Laudatio) в чест на акад. Антонио Фернандес произнесе проф. Малина Новкиришка, д.н., която изказа своята благодарност към него „за куража и амбицията в научното предизвикателство на разработването на напълно непознатата в България материя относно римското публично право“. Проф. Новкиришка, д.н. изрази признателност и благодарност за подкрепата и за това, че „благодарение на неговите изследвания, на колегите от неговата школа, част от които присъстват днес тук, България е една от малкото страни в Европа, в която римското право се изучава в такъв обем като задължителна дисциплина и в такъв ракурс като влиянието на римскоправната традиция върху съвременното европейско и национално право.

 

Като един от вдъхновителите на идеята за преподаването и изучаването на римско публично право като основа на публично-правната традиция в съвременността в България, дейността на акад. Антонио Фернандес де Бухан поставя основите на една нова дисциплина, която се преподава от 2015 г. в Нов български университет – Римско публично право.

 

От 2010 г. ежегодно в Нов български университет пред студентите от департамент „Право“ изнасят лекции негови колеги и възпитаници. Всички лекции са предварително съгласувани и одобрени именно от акад. Фернандес де Бухан, който е свързан с много други инициативи за развитие на преподаването и изучаването на римското и съвременното публично право в България – научни конференции, участия в чествания по покана на Върховния административен съд, Софийския и Пловдивския университет, Националния институт по правосъдие и пр.

 

В края на Церемонията благодарствено слово произнесе и един от представителите на Школата на акад. Антонио Фернандес – проф. Хуан Мануел Бланч Ноугес от Университета в Сан Паоло, Мадрид. Професор Ноугес благодари на Ръководителя на департамент „Право“ и екипа преподаватели в него, на Ръководството на НБУ за избора да приобщи неговия Учител към преподавателския състав, към който принадлежат изтъкнати умове със световна известност като Ричард Порти, Вера Мутафчиева, Жан Пиер Вернан и Енио Мориконе. Проф. Ноугес също сподели, че усилията на българските и испанските преподаватели правят възможна една реалност в наши дни – съвместната изследователска дейност и взаимната помощ в името на напредъка на правната наука.

 

Тържествената церемония бе закрита с музикално изпълнение на студента от бакалавърска програма „Музика“ Ахмет Доач Безгюз, чието изпълнение на Рапсодия за пиано от Ференц Лист заслужи дълги овации на гостите на Галерия УниАрт.

 

 

 

В края на своята визита в Нов български университет акад. Антонио Фернандес посети изложбата „Права на човека“, която представя литературата, свързана с човешките права, в колекциите на Библиотеката на НБУ. Експозицията от книги и статии е съпътстващо събитие на международна научна конференция „Правата на гражданите и тяхната защита“, която се проведе също на 6 ноември 2018 г. в НБУ и събра над 40 изследователи на правните науки. Част от изложените материали са дарение на академик Фернандес, който през лятото на 2018 г. дарява на Библиотеката на НБУ 164 библиотечни документа – предимно от областта на правото, като засягат различни негови аспекти – римско, конституционно, публично, наказателно, административно, гражданско, трудово, семейно, авторско, международно.