facebook

Новини

02bg-delegaciq_678x410_crop_478b24840a
07.06.2022 13:05
Новини

Академична делегация на НБУ посети Грузия

Научна конференция, творческа среща и проекти за академично сътрудничество бяха сред основните акценти при посещението на делегация, водена от Ректора на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н. в Грузия в началото на юни. Център на проявите беше Сухумският държавен университет в Тбилиси, на който НБУ е партньор по проекта „Грузинско-български образователни семинари“, финансиран чрез българската официална „Помощ за развитие“, чиято цел е да стимулира академичния обмен и да развие двустранния диалог по теми, свързани с българските и грузинските културни и образователни традиции в контекста на европейската интеграция.

 

 

Конференцията „Грузинско-български междукултурни връзки – вчера и днес“ откри временно управляващият посолството на България в Тбилиси Илия Начев. В поздравителното си слово проф. Пламен Дойнов подчерта мястото на НБУ като водещ недържавен университет в България, член на Алианса на реформаторските университети в Европа (ERUA), което го превръща в естествен мост между европейските и грузинските университети. Директорът на Международния отдел на Сухумския държавен университет проф. д-р Индира Дзагания благодари за реализираната възможност за академичен обмен между България и Грузия и обяви, че от предстоящата учебна година в рамките на специалност „Славистика“ за първи път ще бъдат включени избираеми курсове по български език, литература и култура.

 

 

 

На конференцията от българска страна доц. д-р Галина Куртева представи презентация за структурата и уникалния опит на Нов български университет, проф. Петя Александрова, д.н. изнесе доклад за присъствието на грузинското кино на фестивала „София Филм Фест“, проф. д-р Георги Арнаудов говори за влиянието на музиката на Гия Канчели върху творчеството на българските композитори, доц. д-р Морис Фадел очерта някои измерения на грузинско-българските литературни контакти, а проф. Пламен Дойнов, д.н. се спря на фигурата на българския поет Николай Кънчев като посредник между българската и грузинската поезия през ХХ век.

 

На следващия ден поетесата и председател на Съюза на грузинските писатели Маквала Гонашвили връчи на проф. Дойнов диплом „Посланик на културата“ – за творческия му принос в укрепването на литературните връзки между Грузия и България, след което прозвучаха негови стихотворения в превод на едни от най-добрите грузински поети – Гурам Одишария, Роберт Месхи и др. Състоя се дискусия върху съвременните литературни тенденции в България и Грузия.

 

 

По време на посещението проф. Пламен Дойнов, д.н. проведе две работни срещи с Ректора на Сухумския държавен университет проф. д-р Зураб Хонелидзе, на които двамата очертаха следващи общи инициативи – сключване на договор по програмата „Еразъм“, провеждане на двустранни конференции и семинари, научен и лекторски обмен, съвместни публикации, сътрудничество в отделни професионални направления и образователни програми и др.