Новини

23804728-10214623291366137-1528878002-n_678x410_crop_478b24840a
22.11.2017 13:24
Новини

Алумни от НБУ взеха І награда от участие в Интернационален театрален фестивал

Plays without a mask, theatre without discrimination“ – 2017 г. Скопие Македония

На фестивала Университетски театър на НБУ представи  фрагменти от пърформънса  „Моят живот. Да имаш ляв палец!“ work – in – progress Участието във фестивала се осъществи  с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ.

 

Проектът „Моят живот. Да имаш ляв палец!“ work – in – progress е създаден по идея на режисьора и театрален педагог доц. В. Вихърова, директор на Университетски театър и преподавател в департамент „Театър“ на Нов български университет.

 

Инициативата обединява визуални артисти, пърформъри, танцьори и хореографи, които влизат в активен диалог помежду си, провокирани от книгата на Анжела Пенчева „Моят живот! Да имаш ляв палец“.

 

Въпреки тежката си диагноза - детска церебрална парализа, придобита при раждане, авторката Анжела, щатен сътрудник на Университетски театър на НБУ по програма за социална интеграция, показва, че притежава силата да живее, да се весели и да създава. Това нейно присъствие изисква достоен отговор чрез изкуството, изпълнен с артистично вълнение и дързост, които вдъхновяват.

 

В присъствието на самата Анжела и с нейно участие интерактивният спектакъл показва как „болното тяло“, превърнало се в  провокация за артиста, става основна причина за изграждане на нова художествена реалност. Иновативни технологии за интерпретиране на движенията в пространството, подсигурени от Университетски театър на НБУ специално за този проект, дават възможност движенията на „болното тяло“ да се превърнат в танц и средство за сценична комуникация.

 

В премиерното  представяне на проекта пред публика на 5.12.2016 г. Анжела повежда диалог на сцената с актрисата Яна Маринова и артисти от екипите като „прочита и диалогизира на глас“ пред зрителите пет отделни фрагмента от своята книга, благодарение на компютърно устройство за контрол с поглед, предоставено от Фондация АСИСТ.

 

Спектакълът е съставен от пет независими един от друг фрагмента, представящи рефлексиите на отделни артисти по проблемите за участие на сцената на т.н „болно тяло“, обединени от изследователската идея на режисьора В.Вихърова, за това как подобен акт развива и променя езика на театралната форма. 

 

Като асистент-режисьор и автор на самостоятелен фрагмент в проекта работи Кристияна Бояджиева, алумни на НБУ и създател на групата за Алтернативен театър. Групата за Алтернативен тетър е първа по рода си в национален мащаб по линия на интеграция на хора с увреждания чрез изкуство.

 

 

По време на четвърто издание на Интернационален театрален фестивал „Plays without a mask, theatre without discrimination“, провело се в гр. Скопие, бяха представени два от фрагментите, разгърнати в сферата на движенческия и танцов театър, чрез високо технологични компютърни приложения за четене и интерпретиране на движенията в пространството, което донесе на екипа Първа награда за най-добър пърформънс.

 

Представеният Фрагмент е с участието на алумни на НБУ - Алекс Манчева, професионален танцьор, хореограф и изпълнител, и Мирослава Захова, занимаваща се със съвременни и алтернативни сценични изкуства в сферата на танца и пърформънса, Петко Георгиев - архитект с интереси в мултимедийните интерпретации, и Смилен Савов - кинорежисьор.

 

Фестивалът инициира изработване на Обща и единна стратегия за развитие и активно включване на хората с увреждания, и подписване на меморандум между десет институции и сдружения от Косово, Босна, Сърбия, Македония, България, Черна гора , Зайчар и разбира се УТ на НБУ за България.

 

Екипът получи покана за участие в събитие по отбелязване на „3-ти декември - Международен ден на хората с увреждания“ в гр. Струмица, организирано от Сдружение за култура и изкуства Сцена и Институт за защита и рехабилитация Баня Банско, гр. Струмица.

 

През пролетта на 2018 г. предстои турне на пърформънса  „Моят живот. Да имаш ляв палец!“ work – in – progress в гореспоменатите  страни от Балканите.

 

 

 

Дейност на УТ по това направление:

 

2010 г. Програма „Открий театъра – вход достъпен за хора с различни възможности- спектакли, турнета, дискусии, фестивали

 

2013 г. Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания- в различни периоди, различен брой щатни сътрудници на УТ

 

2014 г. Дарителска кампания на Райфайзен банк „Избери, за да помогнеш“

 

2015 г. Издателство „Кибеа“ издава книгата „Моят живот. Да имаш ляв палец!“

 

2016г –Изработване и премиера на „Моят живот. Да имаш ляв палец!“ – work – in – progress