facebook

Новини

1333201_678x410_crop_478b24840a 1333165_678x410_crop_478b24840a 1333142_678x410_crop_478b24840a 1333139_678x410_crop_478b24840a
30.05.2019 17:14
Новини

Американският посланик пред студенти и преподаватели в НБУ: „Моята работа е да Ви дам възможност, ако искате да останете в България, да сте свободни да вземете това решение“

Негово Превъзходителство Ерик Рубин – посланик на САЩ в България, изнесе публична лекция на тема: „Ежедневието на посланика на САЩ“ в Нов български университет.

На 29 май 2019 г. пред препълнената аудитория „Проф. Петър Мутафчиев и проф. Вера Мутафчиева“ първият дипломат на САЩ в България представи основните си цели:

„Най-важно за мен е да доведа инвеститори в държавата, в която съм. Опитвам се да помогна на хора като вас, да имат хубава работа, да получават добро заплащане. И така да получите възможност, ако искате да останете или да се върнете от чужбина в България, да сте свободни да вземете това решение.“

Пред студенти и преподаватели Негово Превъзходителство Ерик Рубин разказа за първите си стъпки в дипломацията, за стажуването си в „Ню Йорк Таймс“, където на младини среща съпругата си, както и за предизвикателствата пред посланика на САЩ:

„Едно от най-хубавите неща в дипломатическата ми кариера са пътуванията. Със съпругата ми изминахме милиони мили, видяхме невероятни неща, научихме езици и получихме шанса да изследваме света не просто като туристи. От друга страна обаче, работата на дипломата е бюрократична. Всички ние, в кариерното си израстване, трябва да приемаме бюрократичните безсмислици. Защото така работи бюрокрацията, така работи правителството. За мен, специално, това е ниска цена, която трябва да се плати, но това се случва, няма спор. Понякога това действа фрустриращо, но аз в никакъв случай не се съмнявам в избора, който съм направил.“

 

 



Професията „дипломат“ е една от най-рисковите, смята Ерик Рубин след дълги години в кариерата. Като пример Негово Превъзходителство посочи инцидент от 2014 година в Южна Корея, когато мъж от публиката напада с нож американския посланик по време на реч в хотел „Хаят“.

„Това е и причината аз днес да съм тук с охрана. Причината всички американски посланици да имат бодигардове е не защото в България е опасно място, а защото светът се превръща в такова.“

Пред студентите американският посланик представи възможностите и програмите за обучение в САЩ. Даде себе си за пример, че където и да е по света той не спира да учи. Във всяка държава, като част от биографията му на дипломат, Негово Превъзходителство прекарвал по близо година в училище, за да овладее местния език. Ерик Рубин говори тайландски език, както и испански, френски, украински, руски и български.

 

 

 

Общоуниверситетският семинар „Дипломатът на 21 век. “Getting to Know Diplomacy and Diplomats” Да разбираме дипломацията и дипломатите“ се организира от департаментите „Политически науки“ и „Администрация и управление“ на Нов български университет и е под егидата на Изпълнителния директор на НБУ, д-р Георги Текев и посланика на Република Италия в България, г-н Стефано Балди.

Семинарът е насочен към студенти в бакалавърски и магистърски програми на департаментите „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и др. с цел по-добро познаване на някои специфични аспекти на международните отношения, а именно работата и ролята на посланиците.

Последното издание за този семестър с лектор Н.Пр. Ерик Рубин беше модерирано от доц. д-р Кристиян Хаджиев – ръководител на департамент „Администрация и управление“.