Новини

mozer-2_678x410_crop_478b24840a
07.11.2019 15:59
Новини

Анастасия Мозер присъди стипендията за постижения в областта на изучаването на политическите науки за 2019 година

Наградата беше връчена от Ректора на Нов български университет – проф. д-р Пламен Бочков

Анастасия Мозер присъди стипендията на името на Чарлз Мозер за постижения в изучаването на политически науки и гражданска доблест за учебната 2019/2020 г. Стипендията беше връчена на Церемонията по случай 01 ноември - Ден на народните будители, за връчване на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ и на дипломите на завършилите студенти. Събитието се състоя на 04 ноември в зала 11 на НДК, а стипендията беше връчена от Ректора на Нов български университет – проф. д-р Пламен Бочков. 

Фондът е основан през 2007 г. от госпожа Анастасия Мозер в памет на покойния ѝ съпруг Чарлз Мозер.
Чарлз Артър Мозер е известен американски българист и русист, литературен историк, политически активист.
Чарлз Мозер е може би най-значителният авторитет в областта на българската литература в Съединените щати. Книгата му „История на българската литература“ (Mouton, 1972) се смята за източник за всеки студент славист в САЩ.

Основател и член е на редица организации, между които Университетски професори за академичен ред (1970), Комитет за свободен Афганистан и Лига на свободата.

През 1986 и 1987 г. президентът Роналд Рейгън номинира Чарлз Мозер за член на Националния съвет по хуманитаристика.

През 1992 г. Чарлз Мозер основава в България Фондация „Свободна инициатива“, която да помага за прехода на страната към демокрация.

Чарлз Мозер е преводач на отделни текстове на Атанас Далчев, Елисавета Багряна и Блага Димитрова.
Удостоен е с орден „Кирил и Методий“ за изключителните му заслуги към България.

Стипендиите „Чарлз Мозер“ са предназначени за ярки студенти с отлични резултати в учебния процес, с активна и ангажирана гражданска позиция.

Интересът към стипендиите е голям, тъй като покрива две семестриални такси, за студенти в бакалавърски програми, и три семестриални такси за студенти в магистърски програми.

Лауреатът на стипендията за 2019/2020 учебна година е Пламена Петрова, студент в бакалавърска програма „Политиката и обществото“ на английски език.

Пламена Петрова е на 20 години, от Стара Загора. Основните ѝ интереси са в сферите на политическата философия и международните отношения. Активен млад човек, участва в множество младежки и граждански инициативи като „Млади балкански лидери“ на Института за политика, Студентския клуб на политолога и др.
В свободното си време обича да пътува и да опознава нови хора и култури.