facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
22.11.2023 14:15
Новини

Ателието по керамика впечатли „порцелановата столица“ на Китай

За първа година България, в лицето на Нов български университет, беше селектирана и поканена да вземе участие в международния арт фестивал „Taoxichuan Spring & Autumn Art Fair“ към „Taoxichuan Ceramic Art Avenue“ в гр. Дзиндъджън, Китай.

След разглеждане на кандидатурите на няколко водещи университета и академии у нас, нашите творци от „Ателие Керамика“ бяха поканени да участват в арт събитието, което се проведе между 16 и 21 октомври.





В средището на световната керамика свои произведения представиха студентите - Катрин Методиева, Спас Йорданов и Гергана Димитрова от БП „Визуални изкуства“ с модул „Керамика и порцелан. Дигитални форми“ и МП „Керамика и порцелан. Съвременни и дигитални форми.“, заедно с техните преподаватели проф. д-р Моника Попова, ас. д-р Виолета Заранкова, Алина Папазова. 

 

 

По време на фестивала „Taoxichuan Ceramic Art Avenue“ в гр. Дзиндъджън нашите представители имаха възможността да се срещнат с творци от цял свят. Сред тях - световно известни имена като Ебони Ръсел, австралийски автор, чието изкуство се дава за пример още в първите часове на студентите по керамика.

„Посещението на такъв форум e изключително ценно и за студентите и за преподавателите, заради срещата с местните и тяхната култура, заради разговорите с големи световни имена от изкуството на керамиката, които ние тук даваме като пример за артистична съвременна керамика.“, разказва ас. д-р Виолета Заранкова.

„Изкуството там е много голяма част от живота на хората. Малки и големи участваха в процеса на работа, докато ние изграждахме инсталацията си, докато рисувахме на павилиона. Публиката беше участник в този процес. Беше много вълнуващо да контактуваш със зрителите, докато твориш. Срещите с артисти от целия свят бяха изключително полезни, защото успяхме да видим каква е реалността в нашето изкуство в момента, в процеса на създаването му, на работата, общуването с художниците, публиката.“, споделя Гергана Димитрова, студент в МП „Керамика и порцелан. Съвременни и дигитални форми.“

 

 

Истински фурор предизвиква участието на нашите представители в панаирната зона. Успяват да продават всички свои творби - малки по формат изрисувани плочки с надглазурна техника, създадени в Ателието по керамика на НБУ. Когато количеството се изчерпва, създават с подръчни материали инсталация, която събира овациите на публиката.

 

 

„Буквално всичко се изкупи. И плочките, и инсталацията, която все още не беше напълно изсъхнала, грабеха и взимаха. Много им хареса.“, споделя с гордост проф. Моника Попова.

 

 

Град Дзиндъджън е най-древният град за производство на керамика, и най-вече на китайски порцелан. Мястото е изцяло ангажирано с идеята да се превърне в средище на световната керамика, така както Венеция и Венецианското биенале са сърцето на визуалното изкуство. И няма как това да не се случи, след като именно в Дзиндъджън е измислена рецептата на порцелана преди хиляди години. От векове местното население уважава изкуството, което оживява в този уникален град.

 

 

Още за опита и вдъхновението на нашите участници, четете в следващия брой на Университетски дневник.

Участието на студентите и преподавателите от Ателието по керамика на международния форум в Китай е осъществено с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Централен фонд за стратегичеко развитие към Настоятелството на НБУ.