facebook

Новини

11111_678x410_crop_478b24840a
27.12.2018 16:31
Новини

Бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена на НБУ спечели кампания на Посолството на Франция в България и Френския културен институт

Бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена на Нов български университет кандидатства и спечели, обявената от Посолството на Франция в България и Френския институт кампания в подкрепа на развитието на франкофонските университетски програми в България за учебната 2018/2019 година. Проектът на програмата „Демонстрация на професионални техники в ресторантьорството и кулинарното изкуство“ получи финансовата подкрепа от двете институции и отпуснатата сума ще бъде изразходвана за закупуване на техника, пособия и продукти, свързани с организирането и реализацията на предвидените по проекта инициативи. Тези инициативи са заложени в учебните практики по кулинарни техники по време, на които, студентите прилагат усвоени до момента знания и умения в учебно-тренинговия ресторант.

 

Бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена е разработена от Министерството на образованието на Република Франция, съвместно с френски партньори и в нея се обучават студенти от 1997 г. Тя е създадена в отговор на нуждите на туристическия бизнес от кадри с европейско образование в хотелиерството и ресторантьорството.

 

През 2003 г. програмата е включена и в програмния списък с бакалавърски програми на Нов български университет. Подписан е и договор за партньорство с Университета „Льо Мирай” – Тулуза.  Програмата съществува от тогава до 2014 г. като бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена.

 

До 2012 г. обучението е изцяло на френски език за диплома BTS, по френския модел на образование, с акцент върху задължителните учебни стажове в реална професионална среда.

 

През 2012 г. се разработва по европейски модел и стартира и магистърската програма „Управление на луксозното хотелиерство”, като естествено продължение на бакалавърската програма на НБУ в Албена.

 

 Следвайки европейската образователна система, от 2014 г., бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” от четиригодишна форма на обучение за степен „бакалавър” се преобразува в тригодишна и степента е „професионален бакалавър”.

 

Стажовете в България, Франция, Белгия и Германия, организирани за студентите в  бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена са изключително привлекателни за младите хора, кандидатстващи в програмата. Френската Ривиера от Кан до Монако посреща български студенти всяко лято, а всяка зима има осигурени стажове и в Алпите. През годините студентите имаха възможност за специализация във френската хотелиерска фирма „РЕСТОЛЕЙ”, както и в световноизвестни хотелски вериги като „Мариот”, „Акор”, „Парк Ин”, „Хилтън”, „Радисън”, „Меркюр”, „Новотел Акор”, „Интерконтинентал Карлтън” и др.

 

Днес основни партньори по стажовете са френските хотелиерски вериги Vacanciel и MMV. Главен партньор на програмата и потребител на нейните кадри в България е „Албена”- АД.

 

Бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена e единствената в страната програма със заложени в учебния си план задължителни стажове след втори, четвърти и шести  семестър в секторите хотелиерство и ресторантьорство. Стажовете следват теоретичния и практически материал, предаван през семестрите и спомагат за постигането на основната цел на програмата, качествена професионална подготовка на студентите, осигуряваща им реализация по специалността след завършване на обучението им.

 

До момента бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена има сключени договори с 47 обекта из цяла Франция. В много от обектите работят на мениджърски позиции завършили вече студенти, които сега са в ролята  на наставници и подпомагат изключително много младите си колеги, които правят първи стаж в чужбина.

 

Част от сумата, преведена по проекта „Демонстрация на професионални техники в ресторантьорството и кулинарното изкуство“ беше усвоена по време на проведените по учебен план практически занимания по кулинарни техники през месец ноември.

 

В момента Френският институт към Посолството на Република Франция в България стартира нова кампания в подкрепа на развитието на франкофонските университетски програми в България и предлага финансиране на проекти за университетски и научни събития през 2019 година. Проектите могат да бъдат във всички сфери на науката – хуманитарни, социални и точни науки.

 

Бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена на НБУ ще се включи с проект и в тази инициатива за 2019 г.

 

Бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена на НБУ спечели кампания на Посолството на Франция в България и Френския културен институт.