facebook

Новини

dsc-8640-copy_678x410_crop_478b24840a tedy-1_678x410_crop_478b24840a rado-1_678x410_crop_478b24840a
29.03.2016 12:41
Новини

Безплатни лекции на тема съвременно изкуство, организирани от програма „Изкуствознание и артмениджмънт”




На 26-и март 2016 г. в галерия УниАрт се проведе първата лекция от програмата на безплатните лекции. Нея озаглавихме „Въведение: кой нарисува мустак на „Мона Лиза” и защо един обикновен писоар се превърна в гениално произведение на изкуството?” Както се забелязва от самата формулировка, темите са насочени към кандидат-студенти и любители на съвременното изкуство, които проявяват интерес към професионално развитие в сферата на изкуствознанието и културологията. Образование, застъпено в бакалавърска програма „Изкуствознание и артмениджмънт”.


За събитието създадохме атрактивна Фейсбук страница, която до момента успява да привлече и поддържа вниманието на около три хиляди заинтересовани. В деня на събитието галерия УниАрт приветства около 80 посетители, изпълнили докрай капацитета й. Останаха близо 250 човека, които ни изпратиха официални имейли, за да заявят присъствие, но очевидно пространството на галерията не позволява реализацията на проекти от подобен мащаб – затова броят на желаещите да присъстват беше драстично ограничен.


Лекцията мина отлично. В нея бяха представени художествените условия от края на 19-и и началото на 20-и век, довели до зараждането на най-ранните концепции, свързани със съвременното изкуство – а именно идеите, въплътени в “ready-made” произведенията на Марсел Дюшан. Провеждането на лекцията целеше да въвлече и самата публика в разговора по образите и темите, засегнати в презентацията и неслучайно отзивите, получени от попълнените накрая анкети, бяха изключително позитивни.


Предстоят още три лекции – по една през месец април, май и юни. Изключително благодарни сме на програмния консултант на програма „Изкуствознание и артмениджмънт” – д-р Владимир Димитров за подкрепата на инициативата. От ключово значение за всички е и дейността на фондация „Контакти без ограничения”, която отпуска пълни стипендии за обучаващите се в програмата – тъкмо тези възможности са особено важни за кандидат-студентите.


Желанието ни е активно да достигнем до онези млади хора, които имат намерение да се обучават в програмата на департамента и могат да се възползват както от стипендиите, подсигурени от „Фондация без ограничения”, така и от всички останали действащи грантове в НБУ (стипендии на НБУ, Европейски стипендии и т. н.). Интересът към събитията продължава да се разраства и той ще бъде концентриран около изключително благоприятната образователна среда в Нов български университет – и в частност в програма „Изкуствознание и артмениджмънт”.


Текст: Радослав Механджийски и Теодора Константинова