facebook

Новини

snimki-11_678x410_crop_478b24840a snimki-22_678x410_crop_478b24840a snimki-3_678x410_crop_478b24840a
17.09.2015 12:38
Новини

Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия

 

На 16 септември 2015 г. в зала „Сердика“ на София хотел Балкан се проведе конференция „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия“. Незаконният трафик с културни ценности от Сирия е сред малко познатите, но все по-важни източници на финансиране за воюващите страни в страната.

 


Проведоха се дискусии в групи по следните теми: ограбване на културното наследство на Сирия, незаконен трафик, незаконна търговия и опити за узаконяване, спасяване и възстановяване и др. В конференцията взеха участие г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, представители на Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU), Министерство на вътрешните работи и Министерство на културата на Република България, специалисти по опазване на културното наследство и др.

 


Конференцията бе организирана от Посолството на Кралство Норвегия и Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU) под патронажа на ЮНЕСКО и в партньорство с Министерството на културата на Република България, Министерството на вътрешните работи на Република България, Посолството на Република Кипър и неправителствената организация “Walk of Truth” (Нидерландия).

 

 

За участие в нейното провеждане бе поканен със своята изложба „Стани, и отиди в Дамаск“ и гл. ас. д-р Владимир Димитров от департамент „Изкуствознание и история на културата“ на Нов български университет. Поканата изглежда съвсем логична – фотосите на Влади Димитров са може би едни от последните, направени в този район преди унищожителния конфликт в Сирия. Неслучайно при откриването на конференцията нейният модератор: Карстен Палудан-Мюлер изказа специална благодарност на университета и лично на д-р Димитров за прекрасната илюстрация на културно-историческата наследство на Сирия, подложено в момента на унищожително разграбване.