facebook

Новини

untitled-1_678x410_crop_478b24840a img-9117_678x410_crop_478b24840a img-9164_678x410_crop_478b24840a
25.08.2021 15:06
Новини

Български филм с награда от Холивуд

В самото сърце на Холивуд, в иконичния „Чайниз Тиатър“, на червения килим, до „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис, където се връчват наградите „Оскар“ на Американската филмова академия, Ефемия Фард спечели наградата за най-добър режисьор на документален филм.


Българският филм „Контролирани глътки въздух“ на българската продуцентска къща „ЕМ.ДЖИ.И. 3“ на доктор Араш Фард се пребори за наградата сред филмови ленти от цял свят. Ще повторя още веднъж думата български, защото филмът е българска продукция и за първи път в Холивуд се постига такъв феноменален успех за българското кино. Награждаването се извърши на бляскава церемония на фестивала за независимо кино Standalone Film Festival на 12 август 2021.


Документалният филм на Ефемия Фард разказва истинска човешка история и е насочен срещу домашното насилие.

 


Фестивалът, на който режисьорката спечели наградата, е STANDALONE FILM FESTIVAL AHD AWARDS, с директор К. Аадарс. Международният фестивал е член на Холивудска търговска камара, която от основаването си през 1921 г. е рай за продуценти и изпълнители.

 

Полина Кaвалджиан представи филма в Лос Анжелес.

 

 


Филмът на българската режисьорка Ефемия Фард „Контролирани глътки въздух“ е независима документална лента на продуцентската компания на доктор Араш Фард „ЕМ.ДЖИ.И“, като не е получавал финансова подкрепа от фондовете за кино. Сниман е в екип състав: оператор – Веселин Христов, режисьори по звука – Иван Андреев и Александър Симеонов, режисьор по монтажа – Стефан Бояджиев.


Документалният филм е дипломна работа на Ефемия Фард за защита на магистърска степен в Нов български университет и е награждаван и излъчван на над сто и двадесет фестивала в САЩ, Великобритания, Италия, Украйна, Индия, Иран, Китай, Кралство Йордания, Мароко, Тунис, Казахстан, Бангладеш, Нигерия, Германия, Колумбия и др.

 


Филмът „Контролирани глътки въздух“ е представен в Холивуд чрез агенцията на един от най- успелите българи в САЩ – Пийт Кръстев – основател и главен изпълнителен директор на корпоративната Worldwide Capital Media Group.

От Standalone Film Festival, член на Холивудската камара ще финансират следващия филмов проект на Ефемия Фард, като финансов израз на наградата.