facebook

Новини

2588906_678x410_crop_478b24840a 2588756_678x410_crop_478b24840a 2588850_678x410_crop_478b24840a 2588830_678x410_crop_478b24840a 2588840_678x410_crop_478b24840a 2588817_678x410_crop_478b24840a 2588785_678x410_crop_478b24840a 2588885_678x410_crop_478b24840a 2588824_678x410_crop_478b24840a
03.06.2022 17:30
Новини

Церемония по връчване дипломите на завършилите студенти на Нов български университет

На тържествена церемония на откритата сцена на Нов български университет се проведе церемония по връчване дипломите на завършилите студенти. Под звуците на студентския химн Gaudeamus Igitur в изпълнение на Университетския смесен хор на НБУ с диригент доц. д-р Георги Петков в официалното събитие се включиха и членове на академичното ръководство: доц. д-р Юлияна Гълъбинова – Заместник-ректор по качеството и акредитацията, гл. ас. д-р Емилия Димитрова – Зам.-ректор по научноизследователската и творческата дейност, гл. ас. д-р Георги Гочев – Декан на Факултета за базово образование, доц. д-р Илия Кожухаров – Декан на Бакалавърски факултет и доц. д-р Венцислав Джамбазов – Декан на Факултета за дистанционно, електронно и надграждащо обучение, режисьор на церемонията доц. д-р Анна Пампулова.

 



Водещ на събитието беше заместник-ректорът по учебната дейност на НБУ – доц. д-р Кристиян Постаджиян, който приветства дипломантите и гостите на събитието и покани проф. д-р Екатерина Михайлова за произнасяне на академично слово на тема „Един непреподаден урок“:


„Днес реших да ви преподам един урок, който не съм направила във времето на следването ви, а той е:

Има едно златно правило, според което всяка дейност, всяко изказване или реч, всяко начинание трябва бъде структурирано така, че да се дадат отговорите  на три въпроса, които са:

Какво, защо, как

Но за да бъде развит този урок в днешния ден ще приложа това златно правило по темата За отговорността на избора

За отговорността на избора мисля все повече след започването на войната в Украйна, която изправи всички ни пред избор на позиция – лична, а и колективна – на институциите, на държавата. Гордея се, че голяма част от преподавателите, студентите, администрацията на НБУ направиха и заявиха своя избор в полза на страната на свободата и солидарността, а не на агресора.

Но днес, след получаването на дипломите ви стои и изборът:

- Е вече имам диплома - да се надявам да се случи чудо и хората да ме забележат или потърсят, роднините да помагат, да разчитам някой да ме уреди и т.н.

-Или пък да постъпя по друг начин: да се заловя и преборя с разум и сърце, с кураж и увереност да постигна целите си. Това няма да е като разходка през някой слънчев ден. Но онзи, който се ангажира, който иска да задвижи нещо, той знае, че трябва да се бори за това.


 

Сега ще се опитам да дам отговори на трите въпроса – Какво, защо и  как, по темата „За отговорността на избора“ ако бях на вашето място.

 КАКВО ИЗБИРАМ

  • Да се доказвам с умения, постоянство, последователност и работливост.
  • Да си поставям високи цели;
  • Да бъда добър човек, добър гражданин и добър професионалист;
  • Да имам позиция и да я отстоявам;
  • Да бъда внимателна и отзивчива към близките и колегите си;
  • Да зачитам достойнството на другите;
  • Да помагам, особено на по-слабите.

Ще кажете, че това което казах, се отнася и за времето преди дипломата и ще сте прави. Това е ценностен избор.

ЗАЩО –

  • защото горните избори ме правят личност с характер и това ми носи удовлетвореност;
  • защото вярвам, че трябва да се брани и пази доброто - и хора, и идеи;
  • защото така мога да постигна успех и уважение;
  • защото е важно да съм от страната на доброто;
  • защото човещината е темата на днешния ден.

КАК –

  • с големи идеи, които се стремя да осъществя;
  • с ежедневна работа;
  • с упоритост и постоянство (не се отказвайте…);
  • с лоялна конкуренция, а не чрез измами или злоупотреби дори и с доверието на другите;
  • с позитивизъм и с желание - тогава вдъхновяваме и мотивираме другите;
  • с толерантност, но и с нетърпимост към агресията.

Всъщност исках да ви кажа, че отговорността на избора ви ще ви преследва цял живот и от решенията ви ще следват постиженията или провалите ви.

Още един урок:

Една добра реч трябва да отговаря на три условия:

Първо: Трябва да има какво да се каже;

Второ: То да се каже;

Трето: Веднага щом се каже, да се приключи.“





За връчване дипломите на отличниците на сцената беше поканен Председателят на Настоятелството – проф. д-р Веселин Методиев.

„Много е важно да си добър човек, но може би още по-важно е да си щедър в добрината. Не се пестете, когато трябва да давате добро от себе си, нищо, че те някой път не го заслужават със сигурност. Но е хубаво човек да е щедър – така се чувства свободен, истински. Щедростта е качество на ума и на характера.“ – проф. Методиев.


Завършващите магистри и един доктор получиха своите дипломи от Декана на Факултета за базово образование – гл. ас. д-р Георги Гочев.





Ето как д-р Гочев приветства дипломантите:

„В началото на Втората световна война Уинстън Чърчил е избран да поеме управлението на Англия в един много труден момент за англичаните, той вдига тост пред семейството си в една малка човешка среда, и изрича едно пожелание, което според мен е отлично пожелание за всяко начало. И то гласи: „Нека да не се изложим много“. Пожелавам ви да не се изложите много, пожелавам да не се изложим много, защото отговорността, за която проф. Михайлова говори, не е само ваша, но е и наша. Ние, през тези четири или пет години, в които вие сте били наши студенти, сме ви подготвяли за определени неща. Разбира се, отговорността е повече ваша, но ние – като преподаватели, сме имали някак си позицията да ви научим на определени неща.“




Дипломантите в бакалавърските програми получиха своите дипломи от Декана на факултета – доц. д-р Илия Кожухаров, който ги поздрави, пожела им здраве и ги насърчи да бъдат всеки ден по-добрата версия на себе си и както се радват на големите успехи, така и да се радват и на по-малките.
„Със сигурност мислете и в дългосрочен план, но отчитайте и днешния успех“, завърши доц. Кожухаров.

В самия край на церемонията по дипломиране за първи път в 30-годишната история на Нов български университет на сцената дипломантката в бакалавърска програма „Приложни чужди езици за администрация и управление“ Магдалена Радулова, освен дипломата си получи и предложение за брак от своя приятел Георги Павлов.






След бурните аплодисменти от необичайното събитие церемонията завърши с обръщение на водещия доц. д-р Кристиян Постаджиян:

„Скъпи колеги, скъпи гости,

С това днешната церемония е почти своя край. Преди това обаче, по традиция моля след няколко минути всички абсолвенти да заповядат на сцената на летния театър тук, за традиционната снимка на випуска, която се надяваме да улови всички емоции, с които днес се разделяме. Веднага след това каним всички на коктейл със свежи напитки, който се намира непосредствено зад сцената. Не пропускайте и да направите своите моментни снимки до фото будката, разположена зад мен.

 




Бих искал да завърша днешната церемония с една мисъл на Конфуций: „Където и да отидете, отидете с цялото си сърце.“

Благодаря ви!“


Режисьор на церемонията беше доц. д-р Анна Пампулова – балерина, хореограф, режисьор и Директор на програмния съвет на департамент „Театър“.

 
Видео: