facebook

Новини

vrachvane-4_678x410_crop_478b24840a vrachvane-3_678x410_crop_478b24840a vrachvane-2_678x410_crop_478b24840a vrachvane-1_678x410_crop_478b24840a
08.04.2022 10:31
Новини

Четири студентки от БП „Арабистика“ в НБУ се завърнаха от успешно проведен курс на обучение по арабски език в Оман

Четири студентки от БП „Арабистика (Арабски език, култура и литература)“ в НБУ се завърнаха от успешно проведен курс на обучение в Института за преподаване на арабски език за чужденци към водещия омански университет „Султан Кабус“. На студентките бе предложена пълна стипендия за двумесечен курс на обучение. Това е сериозен успех за програмата и за Университета като цяло, тъй като четирите стипендии, които Оманското министерство на образованието предвижда за България, тази година бяха реализирани от студенти на НБУ.

 

Ето какво разказаха студентките след завръщането си:

„Езиков курс по арабски език за хора, които не говорят арабски език се намира в университета „Султан Кабус“ в Султанат Оман, разположен на югоизточния бряг на Арабския полуостров.

Курсът е с продължителност 8 седмици, като стартира на 21 януари и тази година се проведе за първи път от 2 години насам поради противоепидемичната обстановка в света, във връзка с Covid-19.

След откриването положихме изпит, за да определят нивото ни по езика. Разделиха ни на 3 групи според резултатите ни. Във всяка група преподаваха по двама учители, като единият се концентрира повече върху граматиката, а другият върху дискусия и практика. Часовете продължаваха 4 часа на ден, като програмата ни беше разнообразна – практикувахме разговори, четене, слушане и писане. Също така получавахме различни задачи като проекти и дебати.



През повечето време работихме по двойки или в групи, което ни позволяваше да се опознаем, но в същото време и да се отпуснем в разговорите. В часовете се говореше само на арабски език, което ни помогна с разбирането. Всички студенти имаха езиков партньор с когото практикуваха 2 пъти седмично, а всяка седмица ходихме на организирани екскурзии, които целяха да ни покажат историята и културата на Оман.

Освен това участвахме и присъствахме на много различни събития в университета, като уроци по калиграфия, образователни игри и състезания, ден на спорта, културна вечер и др. В културната вечер всяка държава имаше свой щанд, в който да покаже своята култура.

В курса участваха студенти от различни държави – Казахстан, Япония, Корея, Чехия и Узбекистан.



Българската група беше единствената, получила стипендия от колежа, която включваше курса, спане и храна. Самият университет се намира в близост до общежитието, където всеки от нас имаше собствена стая с всичко необходимо, за да се почувстваме като у дома си.

В края на курса всеки трябваше да положи изпит, за да получи сертификат за съответното ниво.

Всички от българската група получиха сертификати с високи резултати.“