facebook

Новини

link3_678x410_crop_478b24840a link2_678x410_crop_478b24840a link1_678x410_crop_478b24840a
03.12.2015 14:11
Новини

Да рекламираш в LinkedIn

в рамките на семинар „Знания за ПР практици и журналисти“

 

Защо и как да рекламираме в социалната мрежа LinkedIn? Това ни разказа управителят и основател на Httpool Bulgaria Венцислав Костов на публична лекция в НБУ.

LinkedIn е най-голямата професионално насочена социална мрежа в света. За разлика от останалите по-известни гиганти Facebook и Twitter тя е изцяло професионално насочена. Потребителите могат да участват в дискусии, свързани с техните професионални интереси. Много компании използват именно дискусиите, за да направят реклама на свой продукт или да намерят служители. Но защо? За по-голяма част от обществото рекламите в LinkedIn са все още доста неизвестно понятие. Ако във Facebook можем да промотиране страницата на компанията си с определен от нас бюджет за определено време, то в LinkedIn далеч не е така. Като професионална мрежа, се изисква и рекламата съответно да е професионална. За да рекламирате в LinkedIn, първо ви трябва сътрудник или представител с права за реклама в мрежата. Второ, трябва да си приготвите минимална сума за реклама, определена от LinkedIn, според региона, в който сте решили да рекламирате.

В LinkedIn има няколко способа за реклама, обясни създателят на Httpool Bulgaria: чрез банер, спонсорирани съобщия, спонсорирани ъпдейти и др.

Интересното бе, че т. нар спам мейл в LinkedIn има 80% прочит от получателите за разлика от обикновения, който е с едва 14.3%. Всички в залата се изумиха на разликата в цифрите. И има защо, за услугата се плаща и на агенциите, ползващи обикновената ни поща, но успеваемостта както виждаме е в пъти по-малка. Венцислав Костов ни разкри и защо е така. LinkedIn рекламната поща всъщност се получава от таргетирания човек едва след като той влезе в своя акаунт. Това гарантира и сигурност за рекламодателите, т.е. те плащат за наистина доставена поща, не просто изпратена, както е в общия случай.

Друг компонент, който дава предимство на LinkedIn пред другите социални мрежи, е фактът, че всъщност избирайки таргет групата за нашата реклама, изборът е доста по- целенасочен. Освен към региони и бизнес категории рекламодателят може да насочи рекламата и до определен йерархичен кръг хора или хора с определени умения или опит. Това дава огромно предимство на професионалния LinkedIn пред другите социални мрежи.

Разбира се, много хубаво не е и на хубаво. Както казахме LinkedIn е професионално носочена мрежа. Рекламодателите трябва да бъдат наясно, че мрежата е по-скоро с b2c (бизнес-клиент) насоченост не b2b (бизнес-бизнес). Рекламите, независимо от техния вид, могат да бъдат носочени единствено към лични профили, не страници на компании, което до някъде ограничава рекламодателите.

Венцислав е много положително настроен за бъдещето на LinkedIn в България. Като създател на първата в България компания, която държи правата за реклама в LinkedIn, сподели, че компанията вече е направила първите си големи рекламни кампании. Също така сподели и ни зарази с ентусиазма си на пионер. Показа много от функциите на мрежата и приложенията й дори извън рекламния спектър. Обясни как можем сами да се рекламираме като специалисти, без да влагаме в рекламен бюджет.

 

Текст: Любомира Любомирова, студент в БП "Връзки с обществеността"