facebook

Новини

dron_678x410_crop_478b24840a
08.06.2023 15:49
Новини

„Да запазим Корал: Човешката нощ“ отправя послание за опазване на природата

В рамките на „Летните дни на дизайна“, от 28 май до 3 юни, се проведе впечатляващата инициатива „Да запазим Корал“, която беше реализирана с подкрепата на ERUA (European Reform University Alliance). За дванадесета поредна година, студентите и преподавателите изпълниха един от малкото незастроени плажове в България с техния творчески дух. В тази оазисна среда те повдигнаха важния въпрос за опазването на природата и изпратиха послание към човечеството.

 

 

 

 

Темата на тазгодишното събитие „Човешката нощ“ беше тълкувана през призмата на разнообразни дизайнерски, пространствени обекти, инсталации и пърформанси. Един от най-вълнуващите моменти беше интерактивната плаваща инсталация „Радио-Маяк“, вдъхновена от забранените радиостанции по време на тоталитарния режим в България, като „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“.

 

 

На плаж Корал беше издигната инсталация, приличаща на убежище от тъмнината, агресията и страха, които пристигат с настъпването на нощта. Тя беше оживена от магията на стиховете на Дилан Томас „Не си отивай кротко в тъмнината“. Събитието стигна своя кулминационен момент с подводната фотография на ръчно изработени светещи тела. Всеки проект беше подписан с почерка на индивидуализма, свободата, разнообразието и непокорството на младите творци.

 

 

Акцията представи плаж Корал като символ на всички места, които си заслужават да бъдат запазени. Тя насочи вниманието ни към човешкото присъствие в природата, което никога не може да бъде пренебрегнато, защото винаги оставя свои отпечатъци. Важният въпрос, който трябва да продължим да си задаваме, е какво оставяме зад себе си?

 

 

 

 

 

До 7 юли, 2023 г., всички жители и гости на София могат да се потопят в морето от креативност и вдъхновение с проектите на студентите, разположени в галерия 158 (ул. Цар Борис I, 158).

 

Изложбата включва част от инсталациите и фотографии от акцията, уловени от обектива на проф. д-р Васил Гарнизов. Кратък филм проследява работата на младите дизайнери на плаж Корал и под водите на Черно море.

 

 

Експозицията беше открита на 22 юни от ректора проф. Пламен Дойнов, д.н., който поздрави студентите и техните преподаватели за „играта на граници“, която изпълняват в проекта.

 

 

„Природата е един от световете, които са лишени от морал и етика. Там не би трябвало да има морал, ако природата е истинска, изчистена и е лишена от човека. Когато обаче се намеси човекът, когато той отиде при природата, тогава става един особен тип, понякога негативна, понякога позитивна, магия. Природата като че ли започва да проговаря, започва понякога да крещи от намесата на човека, или започва да говори добри думи, човешки думи. Сякаш човекът учи природата да говори, има магия тогава. И тогава природата се сдобива с нещо, което притежава само човек, а то е достойнство. Вие всички, които сте били в тази акция, вие, всички, които сте направили тази акция да проговори на езика на изкуството, правите нещо ценно, истински етично, човешко, сдобивате природата с достойнство и не позволявате на други хора това достойнство да й бъде отнемано.“

 

 

Заедно можем да създадем промяна и да оставим следа от своя ангажимент и любов към околната среда.

 

„Да запазим Корал: Човешката нощ“ се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на университета.

Фотокредит: Проф. д-р Васил Гарнизов

Дрон: Мартин Драгомиров