facebook

Новини

debati-plakat-1_678x410_crop_478b24840a debati-1-1_678x410_crop_478b24840a
09.06.2015 15:03
Новини

Дебати в НБУ

На 07 юни 2015 г. с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ се проведе първото състезание по дебати на английски език на територията на Нов български университет във формат Британски парламентарен. Четири отбора от по двама говорители се сблъскват, за да създадат истинско представление на ораторското майсторство.


Надпреварата се проведе в 3 кръга и финал, като участие взеха студенти от НБУ, УНСС, СУ "Св. Кл. Охридски", както и ученици от Първа английска езикова гимназия, Американски колеж София, Езикова гимназия „Пловдив“ и Национална търговско-банкова гимназия, в които традиционно съществуват добре развити клубове по дебати и публично говорене. Отборът победител в NBU Open беше излъчен като представителен отбор на България за Международното състезание по дебати.


Състезателните дебати на академично ниво са част от неформалното образование в училищата и университетите и са изключително популярни в Западна Европа и САЩ. Те развиват изключително ценни умения у състезателите – ораторско майсторство, успешно презентиране, аргументиране на различни тези, също така критично и логическо мислене и импровизационните умения в стресови условия. Заниманията с дебати имат за цел да създават предприемчиви, социално отговорни личности, подготвени за живот в условията на съвременния свят, като поставят участниците в динамични ситуации.