facebook

Новини

1_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a
20.10.2016 14:39
Новини

Департамент „Кино реклама и шоубизнес“ организира изложба „Импресии – Варвара“

Проф. Людмил Христов е водещ на събитието

Фотографска изложба „Импресии – Варвара“ бе открита днес. Ценителите на изкуството могат да се насладят на подбраните произведения до 28. октомври. Те са подредени на четвърти етаж в корпус 1 на Нов български университет и вече са обект на засилен интерес от страна на студенти, преподаватели и гости.

 

Организатор на събитието е  департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, който вече двадесет години обединява лектори, творци и учени в областите драматургия, режисура и операторско майсторство за кино и телевизия, изобразителни изкуства, графичен дизайн, реклама, анимационно кино, фотография. Такъв тип инициативи са характерна част от дейността на департамента, който често е инициатор, организатор и участник в провеждането на научни форуми, конференции и семинари, национални и международни кинофестивали, изложби и събития в областта на рекламата. 

 

Сред преподавателите в „Кино, реклама и шоубизнес“ са знакови за съвременното българско изкуство авторитетни личности, които чрез прилагането на иновативни похвати в обучителния процес споделят знанията си със своите студенти. Многобройни са изявите и наградите, които са завоювали с дейността си. Те варират от спечелени субсидии за реализация на документални, игрални и анимационни проекти и участия в изложби и конференции до медийни изяви, участия в журита, отличия от национални и международни конкурси и фестивали. Централна фигура в организацията и управлението на динамичната дейност на департамента е водещият на изложбата „Импресии – Варвара“ – проф. Людмил Христов – който е ръководител на „Кино, реклама и шоубизнес“.

 

Основните му изследователски интереси са в сферите на киното, телевизията, фотографията, изкуствата и рекламата. Богатият му практически опит, включващ повече от сто филма от всички филмови и телевизионни жанрове и формати, в които изпълнява ролята на оператор, а в някои от тях – на сценарист и режисьор, е основният фактор, който повишава нивото на мотивация у студентите. Признанията за значимостта на неговата дейност не идват само от страна на обучаемите, получили възможност да се докоснат до знанията му, а и от международно признати специалисти, удостоили го с награди на престижни интернационални фестивали. Проф. Христов работи за опазването на непреходния стремеж към развитие, завладял преподавателския екип на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, чиито усилия са насочени към възпитаването на основни качества у младите хора. Едни от най-значимите са: естетическа култура, професионализъм в работата, отстояване на авторски идеи и изграждане на конкурентоспособност на световно ниво. Усвояването на тези умения е предпоставка за успешно професионално развитие и личностно израстване на бъдещите специалисти, обучаващи се в Нов български университет.

 

Вече двадесет години департамент „Кино, реклама и шоубизнес” се стреми да поддържа отлични партньорски взаимоотношения с редица браншови организации, български и международни компании. Целта е осигуряване на практически занимания и стажове за студенти, по време на които те да оценят значимостта на придобитите знания и умения и да ги приложат на практика. Дейността на академичния състав е насочена към предоставяне на отговарящи на изискванията на средата условия, които включват многобройни участия в семинари с гост-лектори от бизнес средата. Те с ентусиазъм споделят конкретни казуси и предизвикателства от личния си опит, както и похватите, чрез които са ги преодолели и са ги превърнали в свое предимство.

 

 

Доказателство за изграждане и поддържане на ползотворни съвместни взаимоотношения между Нов български университет и външни за него структури е изложбата „Импресии – Варвара“, която съдържа двадесет и две фотографии на Димо Иванов. Тя бележи двадесетгодишния период, през който се провеждат практическите упражнения на студентите от програма „Кино и телевизия“ в с. Варвара. Там възпитаниците на НБУ имат възможност да реализират своите филмови проекти в реална среда. Извън кампуса на Университета те получават шанс да се докоснат до предизвикателствата на действителността, за да проверят докъде се простират познанията им за нейното управление. Основната снимачна площадка за проектите в с. Варвара е хотелът на автора на изложбата, който в течение на повече от 10 години заснема фотографиите, които днес споделя в НБУ. Творческото събитие е доказателство за дългогодишното ползотворно съвместно сътрудничество, по време на което студентите са получавали отлични условия за работа, а Димо – досег до професионалната фотография и кино.

 

„Импресии – Варвара“ е символ на безграничната същност на изкуството. Доказателство е за взаимоотношения между хора, които прерастват в съвместно сътрудничество и оставят незаличима следа във времето и пространството. Връзките с такъв характер често водят до обществено значими резултати и така се превръщат в опора на общността. Изложбата показва как творците не се влияят от разстояния, различия или тълкувания, а се потапят в чувството, което реализират върху хартията, за да го споделят със света. Така превръщат в непреходни моменти преходните мигове от ежедневието и напредват по пътя на откриване на себе си.

 

 

Текст и снимки: отдел "Информационна дейност"