facebook

Новини

web-logo-ejta_678x410_crop_478b24840a
11.12.2023 11:24
Новини

Департамент „Медии и комуникация“ се присъединява към Европейска журналистическа трейнинг асоциация (EJTA)

От началото на ноември 2023 г., нашият департамент стана официален член на Европейската журналистическа трейнинг асоциация (EJTA), което представлява значителна стъпка в напредъка на университета в областта на медийното образование и журналистиката.

 

EJTA, основана през 1990-та година в Брюксел, обединява над 60 журналистически центъра и университета от 24 държави, които предоставят обучение за бъдещите журналисти и медийни специалисти. Целта на организацията е да насърчава демократичните ценности и да играе ключова роля в поддържането на истината и свободата на словото в европейските медии.

 

В изявление от борда на EJTA се подчертава необходимостта от етична отговорност и почтеност в журналистиката. „Журналистиката изисква проверка, етична отговорност и почтеност. Трябва да възпитаваме журналистите да докладват, обясняват, контекстуализират и развенчават, за да информираме нашите общества с вярна информация и да допринесем за демократичния дебат. Нашето оръжие е нашият професионализъм и сътрудничество за разказване на истината.“ заявяват от EJTA.

 

Радваме се, че имаме възможността да споделяме опит и да се включим в усилията за укрепване на медийната свобода чрез членството си в EJTA.