facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
07.03.2024 12:13
Новини

Департамент „Театър“ представи програмите си пред ученици във Варна

В периода 14 - 16 февруари 2024 г., департамент „Театър“ проведе своята първа кандидатстудентска кампания за годината в гр. Варна. Нашите преподаватели и студенти представиха програмите по театър, музика и визуални изкуства по покана на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ и Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

 

Доц. д-р Анна Пампулова проведе тридневен практически семинар на тема „От класика до авангард в танцовите техники“ в СУ за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“. Младежите имаха възможност да почерпят опит от водещ експерт – хореограф, доказан чрез дългогодишната си работа като хореограф на хитови заглавия от репертоара на Държавна опера Варна. Уъркшопът с доц. Пампулова завърши с дискусия за „Развитието на съвременния танцьор в условията на адекватно обучение в модул „Танцов театър“, НБУ“.

 

Пред учениците с хуманитарен и творчески профил в двете варненски училища Християна Стоименова,секретар – специалист на департамента, представи възможностите за обучение, стипендиите и реализация на сцената на Университетски театър. Основната цел на срещите беше създаването на общност от младежи с интерес в театралната сфера за обмен на идеи и предоставяне на информация за възможностите за бъдеща професионална реализация.

 

Представителите на департамент „Театър“ участваха в панел „Срещи с професионалисти, уъркшопи, дискусии, допълнителни образователни активности“, които допринесоха за обогатяване на опита на участниците.

След интерактивните презентации се проведе дискусия за предизвикателствата при реализацията на актьорската и хореографската професия, както и за възможностите, които НБУ предлага на своите студенти в изкуствата, за да ги защити като общност и след тяхното дипломиране.

Автори на снимките от кампанията са: Габриела Ерелийска (КСИЦ) и Християна Стоименова, деп. „Театър“.