facebook

Новини

p2922751-copy_678x410_crop_478b24840a
04.05.2023 16:51
Новини

„Десетилетията на НБУ – идеи и личности“ - експозиция, отворена към бъдещето

На 3 май отвори врати напълно обновеният музей на Нов български университет с интерактивната експозиция „Десетилетията на НБУ – идеи и личности“. Тя е посветена на най-важните етапи от историята на университета и отдава почит на неговите основатели. 

 

 

На 3 май преди 33 години група университетски преподаватели и граждани учредяват Дружество за Нов български университет и се обединяват около идеята да създадат модерен и свободен университет и си поставят за цел да работят за реформиране на българското образование. Сред тях е и проф. Васил Гарнизов - един от авторите, заедно с Димитър Дочев и Петко Стайнов, на манифеста „За Нов български университет“, публикуван във в. Век 21, бр. 1, 24 май 1990 г. Този текст играе ролята на платформа за създаване на новата образователна институция и същевременно е манифест за промяна на висшето образование у нас. 33 години след този акт, настоящият почетен професор на НБУ и член на Настоятелството на университета проф. Васил Гарнизов разказва:

 

 

„Този университет е направен не само от основателите, а с амбицията, търпението, вдъхновението на стотици преподаватели, които виждам тук. Университетът като творба на съвременния свят се крепи от тези стотици хора, които са си вградили живота тук и продължават да го правят. Така че, този музей, ако е свидетелство за началото на основите, да се знае, че основите не могат да държат нито покрива, нито стените, нито прозорците. Всеки един от нас ги държи. И всеки един от нас със своите действия всекидневно защитава репутацията на НБУ.“

Експозицията е разделена на различни секции, съпроводени от снимки, видеа и материални свидетелства, които помагат за визуализиране на историята на университета и за нейното по-добро разбиране. В центъра на вниманието са личностите, изиграли ключова роля в създаването на НБУ.

„Никоя идея не е толкова велика и важна, ако не е реализирана от почтени, достойни и работещи личности. И образите на тези личности, създателите на НБУ, са представени в експозицията.“, сподели при откриването на изложбата Ректорът проф. Пламен Дойнов, д.н.

 

 

„Експозицията е отворена към бъдещето, защото тя не приключва днес. Защото гигантското вдъхновение, усилие, постоянната работа на всеки от вас, продължават. И този музей ще се опита да прави точно това - да продължава да разказва собствената си история чрез историята на всеки един от нас.

Никога не трябва да забравяме, че големите университетски идеи и идеите, свързани с академичната свобода, избухват периодично. В ситуации на определена криза. Но това не е просто политическа криза - това в криза на образоваността и почтеността. Когато усетите, че живеете във време, когато ценността на образоваността и почтеността са застрашени, просто направете друг университет, или променете този.“, призова проф. Пламен Дойнов, д.н.

Вълнуващата история на университета е представена в 8 модула, а на специални сензорни дисплеи поредица от видеоматериали повежда зрителя на пътешествие във времето.

Модул „Гражданският университет“ проследява предисторията на НБУ през фокуса на гражданската инициатива за отстояване на академичната автономия от 1907-1908 г. и основаването на Дружеството за нов български университет през 1990 г., чиято цел е да работи за реформиране на българското висше образование.

На 18 септември 1991 г. Дружеството получава статут на университет от Великото народно събрание с името Нов български университет (ДВ, бр. 80/ 1991).

Модул „Администрацията“ представя разказите на дългогодишни служители на НБУ.

В модул „Първите“ учредители на НБУ споделят своите спомени  и визии за изграждането на институцията. Това са разкази за постоянното движение на Нов български университет към утвърждаване на иновациите и свободата във висшето образование.

Модул „Проф. Богдан Богданов – Основателят“ разказва за основната фигура сред създателите на НБУ. Проф. Богдан Богданов е класически филолог, който в последните десетилетия на живота си се обърна към най-разнообразни теми и проблеми на науката, образованието и обществото. Делото на неговия живот е построяването на НБУ.

 

 

Модул „Пространствата“  представя най-модерната и непрестанно развиваща се университетска материална среда в България с акцент върху Библиотеката на НБУ, отличена с множество престижни награди.

Модулите „Преподавателите“  и „Студентите“ разказват за всекидневието и празниците на преподавателите и студентите в НБУ и представят техни постижения и отличия, с които се открояват в академичния и културния живот на България.

 

 

Специален Артъгъл показва НБУ като европейски и световен център на образованието по музика и театрално изкуство. В него могат да бъдат чути записи с изпълнения на  Райна Кабаиванска, на виртуозите Милчо Левиев и Людмил Ангелов.

 

 

С тази изложба авторите на експозицията: гл. ас. д-р Методи Методиев – ръководител на Музей на НБУ, Ели Тодорова – специалист към Музей на НБУ и Иван Звънчаров –Университетски архив на НБУ, поставят началото на поредица от разкази за живота и историята на Нов български университет и продължават  традицията на първия в страната Учебен музей на НБУ, създаден през 2010 г.

 

 

Дизайнът на експозицията е изготвен от Ивоформ.