facebook

Новини

arch1_678x410_crop_478b24840a arch2_678x410_crop_478b24840a arch3_678x410_crop_478b24840a arch4_678x410_crop_478b24840a arch5_678x410_crop_478b24840a arch6_678x410_crop_478b24840a arch7_678x410_crop_478b24840a
26.10.2015 10:20
Новини

Дипломантката на департамент „Архитектура“ Елизабет Ерменкова се класира в студентски проект на arch20.com между 1200 участници от цял свят

Дипломантката на НБУ Елизабет Ерменкова се класира с архитектурен проект „Планински хотел „Щастливеца“ в конкурса ARCH2O Students Week. Конкурсът се провежда за трета поредна година от ARCH2O с цел да оценява и награждава изключителни идеи на студентите по архитектура от цял свят. В ARCH2O Students Week 8 участват общо 1153 проекта от 32 държави по света. 

След селекцията на журито 30 проекта са номинирани за финалисти, сред които и „Планински хотел „Щастливеца“. Критериите за подбор на журито са фокусирани върху три основни аспекта: архитектурна концепция, ниво на креативност, както и качество на представянето. Следващият етап в конкурса е онлайн гласуване, което ще определи финалните 5 проекта, които ще бъдат наградени със сертификат. Гласува се посредством звездите под проекта, като те определят рейтинга от 1 до 5.
Гласуването ще продължи до 30 октомври 2015 г. Може да гласувате за Елизабет на този линк.

Проектът

„Планински хотел „Щастливеца“ - дипломен проект, магистърска програма „Архитектура“, Нов български университет

Проектът представя разработка на терена на бившия хотел „Щастливеца“, разположен на северния склон на планина Витоша. През ноември 2007 г. хотелът е взривен и оттогава теренът остава празен и неизползваем.
Теренът е обграден от високи борови гори и характерните за планината „каменни реки“, често наричани още морени, поради визуалното сходство с тях. От него се открива панорамна гледка към град София. В непосредствена близост се намират хижа Алеко, последна станция на кабинков лифт Симеоново-Алеко, както и ски-писти.
Идейният проект представя изграждането на нов хотел на мястото на стария, като запазва въздействащото и контекстуално име „Щастливеца“.

Концепция:

Кристалът безспорно е една от най-впечатляващите структури в природата. Кристалите са твърди тела, при които съставящите ги атоми, молекули или йони са подредени в правилна, повтаряща се структура в трите пространствени измерения. В средата на миналия век се развива наука за външните форми на кристалите, наречена кристалография. Характерни особености на кристалите са тяхната еднородност, анизотропност, статичност и способност за самоограждане с плоски стени. Стените на кристалите се пресичат в ребра (ръбове), ребрата - във върхове (рогове). Всички те се наричат ограничителни елементи.
Едно и също вещество при различни условия на кристализация образува различни по форма кристали. Известни са 47 прости форми, всяка от които може поотделно да остени един кристал. Такава форма се означава като затворена. Кристалите на едно и също вещество могат да имат различни по брой, големина и форма стени. В зависимост от условията на растеж на кристалите - едни стени могат да се развиват по-добре, други остават малки. Но както и да растат кристалите, тяхната форма се предопределя от закономерния им вътрешен строеж.

Концепцията, заложена в проекта следва същите природни принципи. Изградена е функционално-съобразена вътрешна структура, остенена с кристални форми, съдържащи ребра, рогове и стени. Кристалните форми са врязани в плътен обем, който напомня на характерните за района каменни реки.
Двата обема функционират заедно като една структурна единица. Те изграждат стилна и привлекателна визия на съвременен планински 5-звезден хотел „Щастливеца“. Пространствените решения имат за цел да осигурят хармония, спокойствие и всички удобства, които са необходими както на гостите на хотела, така и на персонала.

Описание на проекта:

В терена присъства част от каменните реки, емблематични за района, която е запазена и е вписана в интериора на сградата. Тя е превърната в център на композицията, около който са развити двата обема.
Обемите разделят сградата на две части не само визуално, но и функционално. В кристалния обем са разположени ресторантът и хотелските стаи с гледка към София или боровите гори на Витоша. През етажите с хотелски стаи преминава атриум, който внася естествена светлина във фоайетата на всеки етаж. В плътния обем се помещават общите части на хотела като фоайе, спа център, магазини, детски кът, зали и малък панорамен бар-ресторант. Запазената част от съществуващите каменни реки присъства в интериора на фоайето, като над нея е изграден втори атриум. Двата обема са свързани помежду си чрез подземен, партерен и първи етаж.

Създадени са много визуални връзки между отделните функционални пространства, които „канят“ гостите на хотела по вълнуващ и любопитен начин да ги посетят.
Капацитетът на хотела е 88 човека (общо 39 стаи и апартамента).