facebook

Новини

3491489628-n_678x410_crop_478b24840a
06.06.2023 16:30
Новини

Дискусия на тема: „Чист въздух за здраве. Възможности за подобрение чрез стандартите на СЗО“

Във връзка с предстоящото преразглеждане на Директивите за качеството на въздуха (AAQD) (Директива 2004/107/ЕО и Директива 2008/50/ЕО (2020/2091 (INI)), Сдружение „Въздух за здраве“ и фондация Фридрих Еберт, с подкрепата и участието на Нов български университет, на 26.05.2023 г. проведоха дискусия на тема: „Чист въздух за здраве. Възможности за подобрение чрез стандартите на СЗО“. Фокусът беше значимостта за подобряване на качеството на въздуха, за да бъде поддържана здравословна среда и да се разшири борбата срещу заболяванията, свързани със замърсяването на въздуха, в нашата страна. Замърсяването на въздуха е една от най-сериозните екологични заплахи и излага на огромен риск здравето на гражданите у нас и в Европа. Съгласно данни, предоставени от СЗО, в страната ни ежегодно умират между 11 000 и 14 000 души вследствие на мръсния въздух. Последствията от лошото качеството на въздуха и влиянието му върху хората е не само здравна тема. Най-общо, въздухът зависи от социалните и икономическите дейности в обществото ни, като засяга всички икономически отрасли: транспорт, производства, събиране, преработка и рециклиране на отпадъци, устойчив преход към кръгова икономика и т.н.

 

 

В дискусията взеха участие водещи експерти по темата от страната, сред които д-р Александър Симидчиев, народен представител в НС и председател на Сдружение „Въздух за здраве“; доц. д-р Едуард Маринов, Департамент „Икономика“, доц. д-р Михаил Околийски от представителството на СЗО за България, г-н Петър Витанов и г-н Радан Кънев, български представители в Европейския Парламент, както и други политици, лекари и експерти. В рамките на събитието бяха представени:

  • Предложените от СЗО стандарти в областта и коментар по приложението им.
  • Научни данни от източниците относно замърсителите, както и възможни пътища за тяхното преодоляване.
  • Добри практики от други държави, постигнали значително подобрение в качеството на въздуха при спазване на стандартите на СЗО.
  • Пряката връзка между мръсния въздух и увеличаването на онкологичните заболявания.
  • Каква е икономическата цена, която плащаме за да дишаме чист въздух и какви са конкретните ползи за икономиката ни.

 

 

 

По всеобщо виждане, точно сега е моментът, в който всички, както участниците в това събитие, така и цялата наша общественост, да се обедним и да предприемем действия за подобряване на качеството на въздуха за да създадем по-здравословна среда за нас и за следващите поколения, възприемайки новите стандарти на СЗО. Преразглеждането на новите директиви ще бъде гласувано на 29.06.2023 г. в Европейския парламент.