facebook

Новини

dsc0018_678x410_crop_478b24840a
23.04.2018 11:57
Новини

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

По повод Световния ден на книгата и авторското право Ви каним на ексклузивна среща с членовете на читателския клуб на НБУ и писателя Алек Попов, автор на романа „Мисия Лондон“, на сборниците с разкази „Ниво за напреднали“, „Пътят към Сиракуза“, „Зелевият цикъл“, „Игра на магии“, както и на провокативния роман в две части „Сестри Палавееви“.  Очакваме Ви в Център за книгата днес от 16:30 ч.

 

Заповядайте и на нестандартното представяне на книгата „Българите: Забравените постижения“ в галерия „УниАрт“ от 17 ч. За да обрисуват съдържанието на творбата по интересен и забавен начин, студенти от департамент „Масови комуникации“ предварително бяха разпръснали карти със загадки, чиито отговори днес ще разберете. Включете се в интерактивната „тебеширена игра“, която е организирана от тях във вътрешното пространство между първи и втори корпус, за да разберете коя от шестте основни теми в книгата представлява най-голям интерес за читателите: изкуство, пътешествия, наука, общество, предприемачество, просвета и експедиции. Научете повече за забравените и незнайни за повечето хора личности, променили българската и световна история, от студентите и специалните гости, които сме поканили в Нов български университет.

 

През 1995 година ЮНЕСКО обявява 23 април за Световен ден на книгата и авторското право. Основната цел на инициативата е насърчаване на четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

 

Денят не е случайно избран. Той e символична дата за световната литература. На 23 април светът се е сбогувал със СервантесШекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата се свързва и с редица други знаменити автори като Морис ДрюонХалдоур ЛакснесВладимир НабоковЖозеп Пла и Мануел Валехо.

 

Официалното отбелязване на празника обединява любителите на литературата от целия свят, които отдават почит на книгите и авторите им. Целта на инициативата е да насърчава хората да търсят и преоткриват удоволствието от четенето, както и да уважат тези, които с дейността си допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.