facebook

Новини

photo-vikto-viktorov_678x410_crop_478b24840a
18.07.2023 10:22
Новини

Доц. д-р Анна Пампулова беше ментор в Международна балетна академия „Сара-Нора Мастер“

Първото издание на форума за млади балетисти и балерини събра над 130 участници от 12 страни в Държавна опера - Бургас. Конкурсът носи името на примабалерината и дългогодишен художествен ръководител на балета към Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева. В него се включиха ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи от България, Италия, Румъния, Германия, Сърбия, Кипър, Испания, Португалия, Бразилия, Гърция, Русия и САЩ. Те бяха разделени в три възрастови групи - от 9 до 12, от 13 до 16 и от 17 до 26 години и се бориха за общ награден фонд на стойност 25 000 лв., както и допълнителни отличия като гастроли, договори, безплатни обучения и конкурси.

 

 

Успоредно с конкурсната програма, в залите на Държавна опера - Бургас се проведе и Международна балетна академия "Sara-Nora Master Academy". В нея се включиха 60 балетисти, които в рамките на 10 дни се срещнаха с различни педагози, които наблегнаха на определени техники, важни за развиването на координацията на танцьорите. Сред менторите им беше и доц. д-р Анна Пампулова, която води майсторски класове и подготви 6-минутна съвременна хореография по музика на В. А. Моцарт, представена от лауреатите на конкурса по време на галаконцерта на 9 юли.

 

 

Като преподаватели в майсторските класове на академията се включиха и членове на международното жури като примабалерината и настоящ художествен ръководител на балета към Софийска опера и балет Марта Петкова, примабалерината Маша Илиева, както и Никола Хаджитанев от Националния балет.