facebook

Новини

zaglavna-etien_678x410_crop_478b24840a
15.12.2023 16:37
Новини

Доц. Етиен Леви получи званието „Почетен професор на НБУ“

На тържествена церемония, проведена на 12 декември в галерия УниАрт, Академичният съвет отличи дългогодишния преподавател в департамент „Музика“ доц. Етиен Леви със званието „Почетен професор на НБУ“. Ректорът на университета, проф. Пламен Дойнов, д.н., връчи почетния плакет и грамота за приноса на доц. Леви към световната популярна музикална култура и изявите му като изпълнител, артист и вокален педагог, с които привлича студенти, превръщайки Нов български университет в лидер на модерните тенденции в поп и рок пеенето в България и в Югоизточна Европа. Проф. Дойнов поздрави Етиен Леви за „безмилостния му професионализъм“: 


 

„Има личности, без които академичното пространство на НБУ не може. т.е. затваряш очи и си представяш университета без някои от тези личности. Няма как да си го представиш това пространство. Личността на Етиен Леви е точно такава. Тя е такава неразделна част от пространството на Нов български университет, че няма как да си представим университета без него.

 
Знаете за генерациите от студенти, които той е учил и възпитавал. Това е личност, която гледа в двете най-важни посоки – назад, където вижда фигурите и сенките на хората, които са го обусловили и са му дали много, никога не ги забравя и същевременно гледа напред и е тази жива трансмисия между минало и бъдеще, която не ни позволява да мислим инертно за музикалното изкуство, и изобщо за културата в България. В настоящето имаме точно такива личности - мостове. Етиен Леви не само заради високата си фигура е такъв мост. Мост, който свързва брега на миналото с брега на бъдещето. Нещо като човек, който със сигурност може да ни преведе над реката на безвремието. Честито!“







Ръководителят на департамент „Музика“, проф. Милена Шушулова, която беше водеща на събитието, описа доц. Леви като многостранна личност и фигура, която превъзхожда рамките на един обичаен преподавател. „В нашия свят, в който хората са много тясно профилирани, той е с по-широко амплоа. Той е това, което са били будителите навремето на предкласиката, които са знаели на много неща да свирят, да пеят. Етиен е невероятен преподавател и човек!“ сподели проф. Шушулова.

 

 

След присъждането на почетното звание, доц. Етиен Леви също изрази своята благодарност за полученото отличие. „Искрено вярвам, че по най-достоен начин и почтено съм достигнал до това звание, защото за мен е изцяло достижение, благодарение на моята дългогодишна работа от детската ми възраст до този момент, минавайки през всички перипетии, което за мен са уроците в живота“ сподели той.

В своето послание към студентите, доц. Леви призова за уважение към себе си и към публиката, поощрявайки таланта и любовта към изкуството. Събитието завърши със слово на доц. Леви, озаглавено „Ретроспекция на израстването“ в което той разказа за своето музикално образование, за създаването на емблематичния музикален проект „Трик“, наградите, музикални и творчески проекти, в които е участвал и за първите си часове в университета. 





„Когато стъпих тук аз си казах: „Г-н Леви, това е твоят университет. Моят любим университет. Когато идвам насам, аз се чувствам като вкъщи. Идвам с огромна радост, за да видя моите любими студенти и колеги. Така възпитавам и моите студенти на уважение към другите студенти и преподаватели. Защото уважението, възпитанието и културата са нещо, което е много важно в нашето общество. Може да изглежда леко нашето изкуство, но то е много сериозно. И за да се дистигнат върховете му трябва много труд.“

За финал новият почетен професор на НБУ отправи послание към студентите си и ги призова да бъдат почтени към себе си и към публиката, да правят своето изкуство с талант и любов, за да останат в сърцата на хората.





Тържествената церемония завърши с изненада за доц. Леви - музикални изпълнения, подготвени от неговите студенти и фолклорни танци, представени от формация „Тропанка“.