Новини

zx860y484-602840_678x410_crop_478b24840a
17.07.2017 16:15
Новини

Доц. Снежина Петрова бе обявена за „Актьор на Европа“

Ръководителят на департамент „Театър“ в Нов български университет получи високото отличие за играта си в моноспектакъла „Не-аз“

Доц. Снежина Петрова, ръководител на департамент „Театър“ в Нов български университет, получи поредна наградата за таланта и уменията си, които засвидетелства на сцената. Тя бе обявена за "Актьор на Европа" по време на юбилейното петнадесето издание на едноименния международен театрален фестивал. Форумът се проведе преди броени дни  (от 7 до 12 юли 2017 г.) в град Ресен, Македония, и бе описан от многобройните международни гости като „една от най-мащабните културни инициативи в цяла Европа“.

 

Традиционното събитие събра на едно място световно признати творци, които бяха отличени от авторитетно жури в състав: Мето Йовановски, доц. Лиляна Плевнеш, доц. Гоце Ристовски и Мартин Кочовски. Те единодушно поставиха най-високата оценка на Снежина Петрова, която ги впечатли с играта си в моноспектакъла "Не-аз" по мотиви от творби на Самюел Бекет. По време на награждаването на Международния фестивал в гр. Ресен до нейното име се наредиха имената на творци от Македония, Сърбия, Румъния, Косово, Франция.

 

За никого не бе изненада, че най-големия приз получи именно Снежина Петрова – актрисата, която с разнообразните си творчески ангажименти не спира да доказва, че може да се превъплъти във всяка роля. Личност, която не си поставя рамки, а се стреми да разчупва очаквания. Професионалист, който постоянно търси нови полета за изява. Затова и режисурата не й е чужда. Режисирала е и себе си в моноспектакъла „Fuck You Eu.ro.pa”, продължава да го прави и със своите студенти в Нов български университет. Преди няколко месеца отново предизвика себе си – този път като постави музикалния спектакъл „На Нея с обич. Емил Димитров“ в НДК .

 

Отстрани палитрата от дейности, която рисува ежедневието й в различни светлосенки и форми, изглежда необятна и на моменти дори хаотична, но всъщност е изключително добре подредена. Всеки неин елемент е свързан с останалите посредством нишката на преподавателската роля. По време на лекциите си в Нов български университет Снежина Петрова умело преплита опит, знания, умения и ги предава с лекота на студентите си, които уверено следват стъпките й и се учат от съветите й.

 

 

 

Снимка: Цветелина Ангелова, "Капитал"