facebook

Новини

monika-popova_678x410_crop_478b24840a savtchev1_678x410_crop_478b24840a
14.04.2016 12:26
Новини

Доц. Валентин Савчев получи наградата за скулптура в петото издание на „Национален конкурс Алианц - България за живопис, скулптура и графика“

Доц. Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“, получи наградата за скулптура в петото издание на „Национален конкурс Алианц – България за живопис, скулптура и графика“. Доц. Савчев е отличен за пластиката „Младост“.

Доц. д-р Моника Попова е сред номинираните 10 творци за раздел „Скулптура“ с пластиката „Негада – I“. 10-те номинации ще се съревновават за голямата награда за „Скулптура“ през месец септември тази година.

Конкурсът е под патронажа на Министерството на културата. Съгласно регламента в него участват художници от София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Професионално жури в състав: Николай Майсторов, Павел Койчев, Иван Газдов и Искра Траянова, разгледаха общо 288 творби на 141 автори.

Първите четири издания на конкурса получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в страната. През 2015 г. стартира петото издание на конкурса, което ще завърши през м. октомври 2016 с финална изложба на наградените и номинираните от регионалните конкурси. Тогава ще бъдат отличени тримата най-изявени автори в съответния жанр, които ще получат големите награди на Алианц.

Доц. Валентин Савчев е ръководител на департамент „Изящни изкуства“ от 2011 г. Завършва Техникума по керамика и стъкло в гр. София през 1974 г. През 1982 г. се дипломира като магистър по скулптура в Национална художествена академия при проф. Илия Илиев.
 
Работи в областта на малката пластика и декоративно-монументалната скулптура. Владее различни техники за работа с траен материал: бронз, камък и дърво. Има реализирани паркови пластики и пластични паметни знаци в страната.
 
Валентин Савчев е член на Съюза на българските художници и на „Клуб между колеги“ и активно участва в национални и международни художествени изложби. Негови творби се намират в частни колекции в страната и чужбина: САЩ, Китай, Франция, Италия, Австрия. Реализирал е пет самостоятелни изложби в страната и чужбина.
 
От 1996 г. преподава в НБУ рисуване и скулптура към департамент „Театър“ . През 2007 г. води занятия по учебната дисциплина „скулптура“ в новосъздадения департамент „Изящни изкуства“ . От 2006 г. е директор на програма „Пластични изкуства“ към департамент „Изящни изкуства“ . През 2010 г. придобива научна степен „доцент“ в областта на скулптурата с труд на тема: „Ролята на затвореното пространство в скулптурата“ . Доц. Валентин Савчев участва в културния живот на НБУ и в художествените прояви на департамент „Изящни изкуства“ .
 
Изложбата ще продължи до 30 април 2016 г. в Съюза на българските художници в София, ул. „Шипка“ №6 ( 1-ви и 2-ри етаж).