facebook

Новини

d2c823d28cf6771ee7522b87ba44fbff_678x410_crop_478b24840a
24.02.2017 16:22
Новини

„Договорите от Рим: ЕС на 60 години. Твърде млад или твърде стар?“

Н. Пр. Стефано Балди, Посланик на Италия в България, е модератор на Кръгла маса, поставяща актуалния въпрос

Италиански културен институт и Посолство на Италия в България са организатори на съвместна обществено значима инициатива, в основата на която е поставен Европейският съюз. Предстоящото обсъждане под наслов „Договорите от Рим: ЕС на 60 години. Твърде млад или твърде стар?" е породено от стремежа към анализиране на съвременните условия на средата, както и на предпоставките за пораждането им.

 

На 10. Март 2017 г., петък,  от 10:00 ч. в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ ще се проведе кръгла маса, на която ще бъде разгледан познатият и актуален въпрос, касаещ функциите и значимостта на ЕС. Участие в събитието ще вземат Раймондо Cagiano де Azevedo – професор по демография към Факултета по икономика на "La Sapienza" University (Рим), Соломон Паси – основател и президент на Атлантическия клуб в България, бивш министър на външните работи на България, Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, и Ингрид Шикова – професор по политики на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“. Всеки от водещите на панели ще представи предварително подготвен материал по темата, като по този начин историческите факти ще бъдат дискутирани от различни гледни точки: на специалистите и на гостите на срещата.

 

Кръглата маса ще бъде модерирана от Н. Пр. Стефано Балди, Посланик на Италия в България.

 

Големият интерес към обсъждането е породен не само от обществената значимост на подбраната тема, но и заради празничния й характер. Събитието е елемент от честванията, ознаменуващи юбилейната година от подписването на Римските договори през 1957 г., отбелязали началото на Европейската икономическа общност.

 

Под двата договора от Рим стоят подписите на шест държави: Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Германия, поели инициативата да променят хода на историята. Подписването на документите е символичен акт, резултат от стремежа да се създаде общ пазар, който да гарантира по-безопасна, по-стабилна и просперираща среда.

 

60 години по-късно съвременната динамично променяща се обстановка поражда необходимостта от задаването на въпроса „Твърде млад или твърде стар е ЕС?“ На кръглата маса ще бъдат обсъдени непрекъснатите промени и различните гледни точки, от които се тълкуват – като признак за несигурност, но и като белег за нестихващо развитие. На обсъждането ще бъдат припомнени и анализирани най-важните исторически събития, съпътстващи 60-годишната история на ЕС.

 

Основната цел на инициативата е да даде отговори на актуални социално значими въпроси, като позволи представянето на мнения на специалисти, пречупени през тяхната личната призма.

 

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"

Снимка: Посолство на Италия в България