facebook

Новини

dsc0145_678x410_crop_478b24840a dsc0142_678x410_crop_478b24840a dsc0174_678x410_crop_478b24840a dsc0250_678x410_crop_478b24840a dsc0256_678x410_crop_478b24840a dsc0342_678x410_crop_478b24840a
15.06.2023 12:02
Новини

Две престижни награди за НБУ след завладяващо представяне на „Фестивала на цветята” в Дженцано ди Рома

Студенти на бакалавърска програма „Мода“ със специализация „Модна индустрия” и алумни на университета представиха модния лейбъл FASHIONxNBU и спечелиха овациите на публиката на едно от най-престижните модни събития в Рим. Техните иновативни и вдъхновяващи модни колекции донесоха две престижни награди за FASHIONxNBU.


 

Колекцията „Ex Voto”, вдъхновена от благотворителността и акта на даване беше отличена за най-оригинално вдъхновение на модна колекция. Облеклата в нея излъчват уникалност и иновативен подход към модата, а дизайните им са комбинация от модерни форми, изискани материали и невероятни детайли, предизвикващи възхита сред зрителите. Във всеки модел се преплитат цветове, текстури и силуети, които създават една автентична и изискана визия.  

 Колекцията е разработена от дизайнерския екип на FASHIONxNBU, воден от доцент д-р Кристина Савова, като активно участие в нея взеха и преподаватели и студенти - ас. Кристина Колодеева, Ивияна Зашева, Мария Бонева, Ралица Николова, Лора Проданова и други.FASHIONxNBU получи специално признание и от Н. Пр. г-н Тодор Стоянов, посланик на Република България в Италия, един от специалните гости на събитието.Виктор Спасов, алумни на БП „Мода”, получи първа награда в конкурса за млади дизайнери, а до финала на модната надпревара достигна и Моника Косева, също възпитаник на университета. Колекциите на двамата си съперничиха с модните виждания на млади таланти от Иран, Косово, Турция, Сиера Леоне, Китай, Израел, Украйна, България и Италия.
Модното шоу "Sotto il Cielo di Genzano" е събитие, което се очаква с нетърпение и се провежда в живописния град Дженцано ди Рома, в Рим, Италия. Творческият директор и куратор на събитието Филипо Лафонтана и българският моден дизайнер Иван Донев, посланик на българската мода в Рим, събират под небето на Дженцано дизайнери, стилисти, модели и професионалисти от модната индустрия. Провеждано на открито, пред уникалната сграда на Палацо Сфорца, шоуто на модния подиум се превръща в сцена за творчество и стил, което предлага на участниците пълно потапяне в красотата на магическа природа и архитектура на града. Сред видните гости на събитието бяха кметът на Рим Карло Дзоколоти, съветникът по културата Джулия Брициарели, дипломати и видни личности от света на модата.Събитието представи най-новите тенденции от света на модата с колекции от утвърдени дизайнери и млади таланти. На подиума оживя разнообразие от стилове и естетики, от елегантна висша мода до иновативна улична мода. Събитието включваше класически и авангардни дизайни, отразявайки живо творящия и динамичен характер на модната индустрия. Програмата представи дефиле на 24 колекции, разделени на 8 модни марки, 8 дизайнери и 8 изгряващи млади таланти. Съчетанието на мода, изкуство и култура остави незабравимо преживяване сред гостите и участниците.

„Sotto il Cielo di Genzano” не само отбелязва модата и промотира талантите на италианска сцена, но и отдава почит на богатото регионално наследство и традиции. 

Участието на студентите на НБУ в модното ревю в Рим е осъществено, благодарение на съдействието и подкрепата на Факултета за базово образование и Бакалавърски факултет.  Представянето на конкурса даде възможност на младите дизайнери не само да покажат своите умения и творчески потенциал, но и ги вдъхнови да продължават да преследват своите мечти в модния свят. Подобен успех е сериозен стимул за бъдещи дизайнери и за развитието на тяхната креативност и търсене на път към нови върхове в света на модата.