facebook

Новини

rizova-03_678x410_crop_478b24840a rizova-01_678x410_crop_478b24840a
30.10.2018 14:32
Новини

Един свят – много култури

Гл. ас. д-р Теодора Ризова се завърна от конгрес в Полша

Гл. ас. д-р Теодора Ризова, преподавател на  департамент „Администрация и управление“ на Нов български университет, взе участие в деветото издание на конгреса „Един свят – много култури“, организиран от Kujawy и Pomorze University в Бидгошч, Фондация Ватикана: Йозеф Ратцингер - Бенедето XVI, маршалната служба на Куявско –  Поморско воеводство и кметството на Бидгошч в Полша.


Темата на деветото издание на Конгреса беше „Полша в лицето на 100-годишнината от независимостта“. Възраждането на полската държавност през  1918, с всички последици от този значим исторически факт от векове, историята на полската нация и държава, вдъхновени от задълбочаването на научните изследвания и отразявания.

Конгресът „Един свят - много култури“, който се проведе на 25 и 26 октомври 2018 г. в Kujawy и Pomorze University в Бидгошч (Полша), обогати европейската научна общност с  познания за това събитие в различните му аспекти.

Конгресът  бе последван от  международна научна конференция, проведена в кръга на научни срещи, на която  се  обмениха  мнения, представeни бяха научни доклади на академични представители от 20 университетa в Европа,  идеи, документи, както и се създадоха нови международни контакти в образователната сфера между преподаватели,  политици и учени от различни академични институции.

 По време  на  международния форум се проведоха редица дискусии между делегатите в различни  направления:

 

  • Култура и религия в укрепването на националната идентичност
  • Държава и право
  • Съвременни икономически предизвикателства. Икономически трансформации в Полша и в света през миналия век
  • Символна памет и наративна идентичност
  • Аспекти на технологичното развитие в съвременния свят

Изнесените научни доклади ще бъдат публикувани в монографичен сборник:


 

Jeden świat – wiele kultur“ на Kujawy и Pomorze University в Бидгошч със съдействието на Министерството на науката и висшето образование  на Полша.

 

Главен асистент доктор Теодора Ризова – щатен преподавател от департамент „Администрация и управление“ на Нов български университет, взе активно участие във форума, с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ. 

На форума доктор Ризова участва в организирани академични срещи с Ръководството на Kujawy и Pomorze University в Бидгошч (Полша), с Ректора – Prof. Phd Helena Czakowska, Rev. Bishop Artur Miziński, PhD Secretary General of the Conference of the Polish Episcopacy, Józef Ramlau, vice-voivode of Kujavian-Pomeranian Province, Rafał Bruski, President of Bydgoszcz и др.

Доктор Теодора Ризова в научния  форум взе участие  в направление " Аспекти на технологичното развитие в съвременния свят " като отправи  поздравителен адрес от НБУ  към KPWS  и представи колегите си от Департамент „Администрация и управление“ на НБУ и  техните   научни изследвания   в областта  на мениджмънта.

 

 

Главен асистент доктор Теодора Ризова с научния си доклад Technologies in the system of electronic and distance learning – The new educational paradigm for the 21st  century представи  възможностите   на дистанционно и електронно обучение и неговите  перспективи  за  развитието  на  глобалното образование  в съвременния свят.

 

На финала на форума д-р Теодора  Ризова отправи покана към полските си колеги да вземат участие в Международна научно-практическа конференция на департамент „Администрация и управление“ на НБУ  през  юни 2019 , която ежегодно се организира в НБУ по актуални въпроси на   икономиката  и управлението  на Европа  и глобализиращия се свят.