facebook

Новини

20220711-154340_678x410_crop_478b24840a 20220711-154326_678x410_crop_478b24840a viber-2022-07-12-08-34-08-188_678x410_crop_478b24840a viber-2022-07-12-08-34-08-857_678x410_crop_478b24840a
13.07.2022 13:50
Новини

Екстравагантни линии и дръзки идеи в дипломното ревю "NEW GENERATION 2022"

Студентите от бакалавърска програма „Мода“, специализация „Модна индустрия“ представиха своите виждания за стил и дизайн на облеклото в препълнената зала Nova Art Space. В дипломното ревю "NEW GENERATION 2022" взеха участие 10 дипломанта, които представиха своите творчески идеи с общо 72 модела в шест колекции.

Сред множеството колекции и облекла се отличи линията на Боряна Бонева, която откри ревюто, с интересното заглавие „07d : 25h : 34m : 00s“. „The Earth has a deadline“ е вдъхновена от публикация за масивен часовник в Ню Йорк или “Metronome Climate Clock”, отброяващ времето, което остава на човечеството да действа, за да спаси себе си и единствения си дом от опустошенията на климатичния хаос. Колекцията инициира извършване на все повече действия към устойчив начин на живот, а облеклата са изработени от отпадъчен материал от естествена кожа.

 

 

 

 

 

 

 

 


Фото: Йосиф Аструков

 

Двама от студентите, Биляна Михайлова и Павлина Павлова, демонстрираха модни визии, разработени за университетския моден лейбъл FASHIONxNBU, под ръководството на доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева. 

Линията LAIKA, с дизайнер Павлина Павлова, цели да насочи вниманието на аудиторията към важната роля на животинския свят, като основен аспект в класическата мода и трансформациите, които модната индустрия претърпява през последните десетилетия с цел откъсване от лошите практики, включващи експлоатация на живи организми. Основното вдъхновение за колекцията е, кучето Лайка (1957г.), което е първото животно, полетяло в космоса и чиято история  представя интересна гледна точка за взаимодействието на човека с животните и експериментите, в които те неволно биват включвани през 50-те години на ХХв. Впечатляващи детайли в колекция „LAIKA“ са дългите колани, спускащи се и преплитащи се от всевъзможни части на моделите, наподобяващи предпазните колани в космическата совалка. Материите са студена вълна, винил, различни по структура плетива, плисирани платове и принт върху сатенирани материи, вдъхновен от облика на кучето Лайка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Йосиф Аструков

 

 

Другата колекция на модния лейбъл FASHIONxNBU „Rue de la Paix“, с дизайнер Биляна Михайлова, обединява емблематични години от творчеството на първият имиджмейкър в империята на стила Чарлз Фредерик Уърт, и основни ключови елементи от модата през XIX век в Париж. Колекцията подчертава връзката с природата и нейната цялостна естественост и свобода като основна ключова идея.

 

 

 

 

 

 

Фото: Йосиф Аструков

Колекцията LE MÊME на младата дизайнерка Ния Николова върна публиката в 80-те години на миналия век със смел стил, блясък, високи рамене и наситени цветове. Femme Fatale на Борислава Георгиева акцентира върху женската фигура и бурлеската от 20-те години на миналия век.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Йосиф Аструков

 

На ревюто беше показана и първата колекция на лейбъла FASHIONxNBU Momentum Pacis Limited Edition 2022. Моделите, вдъхновени от картината „Жътва“ на Питър Брьогел (1525-1569), бяха представени през декември в НБУ в Центъра, а през юни тази година и в Италия като част от ревю-спектакъла „Sotto il Cielo di Genzano” в рамките на 244-то здание на ежегодния фестивал „L'Infiorata di Genzano di Roma”.

 

 

 

 

 

 

Фото: Йосиф Аструков

 

 

"NEW GENERATION 2022" привлече интереса на доказани в модния бранш професионалисти. Сред гостите в Nova Art Space присъстваха проф. Любомир Стойков, д.н., председател на Академия за мода, г-жа Мила Захариева, председател на Business Lady Club и International Fashion Connection, Ивайло и Васил Лазарови, собственици на ф-ма Яки Принт, г-жа Таня Лаакман, дизайнер и преподавател по моден дизайн, г-жа Олга Галчунска, дизайнер и преподавател в Киевския национален университет по технологии и дизайн. Много колеги и преподаватели на младите модни дизайнери бяха дошли на ревюто, за да ги подкрепят. Сред тях беше и проф. Васил Гарнизов, член на Настоятелството на НБУ и председател на Комисията за Стратегическо развитие на НБУ. (Сн. Други; Фото: Академия за мода)

 

Събитието се проведе с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, в партньорство със световноизвестния български моден бранд за дизайнерски обувки BY FAR и Модна агенция Visages.