facebook

Новини

biblioteka-nbu-360x215_678x410_crop_478b24840a
18.09.2015 14:12
Новини

Електронни издания на Нов български университет

18-и септември е Mеждународен ден на електронната книга

 

На 18-и септември светът отбелязва международния ден на четенето на електронни книги. По случай Read an eBook Day от Нов български университет бихме искали да поканим всички любители на четенето да се възползват от възможността да четат целогодишно част от нашите научни публикации онлайн.

 

В НБУ работим по целенасочено създаване на електронни материали от 2007 г. Оттогава насам сме реализирали над 90 издания, които са достъпни на адрес http://ebox.nbu.bg/.

 

Това са не само учебници, но и годишници, сборници от конференции, школи и събития. Някои от изданията са посветени на теми или каузи, свързани са обновяване и разширяване. Има и такива, които са в чест на отличаващи се личности или събития.

 

Ставайки електронна, книгата престава да бъде книга в чистия си вид, защото вече допуска в себе си музика, видео и анимация. Също така тя е достъпна от различни устройства, по различно време и от различни точки. Т.е. електронна означава и мобилна в широк смисъл. Също така основно друго качество на електронните „книги“ е, че те са „живи“ – подлежат на непрекъснато обновяване и допълване.

 

В библиотеката на Нов български университет са създадени Дигитална библиотека с пет специализирани колекции „Най-четени заглавия“, „Литература към курсове“, „Културно наследство“, „Редки и ценни заглавия“ и колекция „Вера Мутафчиева“. Осигурен е достъп до свободни електронни ресурси и над 26 електронни бази данни, повечето достъпни тук.

 

За членовете на академичната общност на НБУ е осигурена възможност да публикуват своите разработки онлайн в Научен електронен архив на НБУ, който също е със свободен достъп на адрес http://eprints.nbu.bg/view/people/.

 

Благодарение на възможностите, предоставени от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, в НБУ през измналата година създадохме и 38 мултимедийни учебници, които са достъпни за студенти чрез вход в платформата за електронно обучение на университета.

 

Както множество други аспекти в ежедневието на модерния човек четенето на книги също претърпява големи промени с напредъка на електронните технологии. Международният ден на четенето на електронни книги отбелязва възможността за всички читатели на планетата да се включат, като споделят своите истории, свързани с четенето на електронна книга с хаштаг #eBookLove.