facebook

Новини

jk06_678x410_crop_478b24840a jk04_678x410_crop_478b24840a jk01_678x410_crop_478b24840a jk02_678x410_crop_478b24840a
02.11.2017 15:23
Новини

Фестивалът „PRIX EUROPA“ 2017 – надежда за: Changing Europe!

През месец октомври 2017 г. се състоя ежегодният международен медиен фестивал „PRIX EUROPA“ в гр. Берлин, Германия. Това беше 31-то му издание! Международен – защото темите на произведенията отдавна прескачат границите на Европа и авторите се вълнуват от проблемите в целия свят. Медиен – защото този фестивал е сред малкото, които имат толкова многообразни категории – документално и игрално кино, актуални репортажи, различни по вид, тематика и жанр радио програми, он-лайн проекти, конкурс за сценарии…

Ще припомня, че PRIX EUROPA е основан през 1987 г. и оттогава целта му е да показва най-добрите продукции на континента ни в областта на различните медии. Той е под егидата на Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския броадкастинг съюз (EBU) и още 31 медийни партньори. От 1997 г. Радио Берлин Бранденбург (rbb) е постоянен домакин на събитието. 


С над 1000 участници „PRIX EUROPA“ е най-големият професионален три-медиен (кино, телевизия, радио) форум от този вид в Европа. Традицията бе спазена и тази година. Наистина мащабността на фестивала е силно впечатляваща, а атмосферата се отличава с топла гостоприемност и перфектност по „немски“. На него ставаш съпричастен към световните проблеми и постижения и се чувстваш уютно сред съмишленици и приятели.

Удоволствие и чест е да си част от респектиращото присъствие на високоуважавани медийни институции, които подкрепят морално и финансово фестивала: ВВС, ZDF, ARD, ARTE, ЕBU, ЕАTC; както и обществените Шведска, Чешка, Холандска, Финландска, Норвежка, Полска и пр. телевизии.; RBB, DW, SRG и още много други престижни европейски радиостанции.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ!


Ще споделя впечатленията си като член на журито в документалната категория тази година. За разлика от миналата година, в която водещи теми бяха бежанци, мигранти, войни, конфликти – сега присъстваха филми с по-голям акцент на различни екзистенциални проблеми и исторически теми.

Победител в категорията документално кино, макар и с известна изненада (гласуването е тайно по пет критерии), стана белгийският филм FOOD FOR THOUGHT (GOED VOLK). Филмът е за четирима братя, живеещи заедно във фермата от детството им, стари ергени, които с чувство за хумор споделят опита си и мислите си за живота и смъртта. И готвят! Този кулинарен привкус се превръща в метафора на съвремието ни. Все пак в класацията на добрите имаше и филми с индиректна насоченост към тревожността и адаптивността на Европа към бежанците. Филмът от Ирландия THE CROSSING и MISS KIET’S CHILDREN (повече от 2 часа!!!) от Холандия ни очароваха и напомниха за бъдещето ни с бежанците, с което явно трябва да свикнем, по един по-различен начин. В първия филм има уникални кадри при спасяването на бежанци, тръгнали в отчаянието си с гумени лодки към Европа, а във втория – една учителка, която трябва да бъде показвана във всички училища и детски градини в България. Тя, с невероятно търпение, обич и усет към детската душа, се опитва да приобщи новодошлите чужденци/пришълци към ценностите на континента ни. Моят фаворит бе филмът от Норвегия на Игор Деволд – TWO SUMMERS, ONE WINTER. Една изключително трогателна история на млада, красива, талантлива журналистка, която умира пред камерата… С цел да помогне превенцията за онкоболните. Безпощадно!

И още много силни и впечатляващи филми, от които аз изпитах голяма тревога за света и времената, в които живеем. Сенките на Ердоган, Втората Световна война в Япония, драмите за независимост на Каталуния, мизерията и властта в Северна Корея и др. също пробягваха вълнуващо по екрана. Като кинематографист бях много респектирана от немския филм WHITHOUT THIS WORLD. Едно удивително наблюдение на живота на немци, преселили се в Аржентина преди векове, за които времето сякаш е спряло… В този случай, не се усетиха двата часа от визуалното пиршество. LOVING LORNA (Швеция), COOL MAMA (Германия) и TWO WORLDS (Полша) също докоснаха душите ни с човечността, обичта и позитивността на посланията си. Някои от тях са снимани с години! И с много, много пари…

След десет часа гледане на филми с Ванеска! :) Иииии…

 

До следващия фестивал!

В Берлин непрестанно пак ръмеше тих, монотонен дъжд. Някак си безнадежден... Като тръгвах към София, обаче, слънцето се промуши смело зад облаците. Дано наистина има утеха за нашия тревожен и объркан свят!

Тази година отново мотото на фестивала беше: ДА ПРОМЕНИМ ЕВРОПА! Можем ли… Changing Europe!

 


Трейлъри, фотоси, анотации и откъси от филми могат да бъдат видяни тук.

The Awarding Ceremony can be screened as Video on Demand.

Благодарности за реализацията на проекта на ЦФСР и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“!


Текст: доц. Юлия Кънчева, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“