facebook

Новини

rayna_678x410_crop_478b24840a
20.06.2022 11:20
Новини

Филм и награда за Райна Кабаиванска в Рим

Райна Кабаиванска ще бъде специален гост на премиерата на документалния филм La Scuola Kabaivanska в Рим. Лентата, посветена на 20-ата годишнина на Майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет, е режисирана от Найо Тицин, по сценарий на Петър Барбалов, продуцент е д-р Георги Текев. Филмът е разказ от първо лице на великата оперна дива. Със свидетелства се включват и нейни ученици, сега певци със световна слава – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, както и двама млади дебютанти – Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино. За създаването на първия майсторски клас в България говори неговият основател и продуцент, изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев.

Събитието, организирано от Българския културен център в Рим, ще се състои на 26 юни в Дома на киното в сърцето на Вила Боргезе. Отново там на 23 юни, Райна Кабаиванска ще получи наградата „Карлота Болонини“ на церемония, отбелязваща 100 години от рождението на големия италиански режисьор Мауро Болонини, заснел шедьоврите „Травиата“, „Адриана Лекуврьор“ и „Веселата вдовица“ с недостижимата оперна актриса.

Вечер на почит към Райна Кабаиванска и от фествала Classica al Tramonto – на 22 юни на лятната сцена на Ботаническата градина в Рим младите певци от Школата Кабаиванска Киара Изотон и Джузепе Инфантино (стипендиант на фонд „Райна Кабаиванска в НБУ), ще изпълнят арии и ансамбли от операта „Тоска“ пред погледа на своята учителка.

През септември Райна Кабаиванска идва в България за своя 22-ри Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. Класът ще се проведе в зала „България“ и ще започне с прослушване на 8 септември, а на 2 октомври лауреатите ще имат тържествен Галаконцерт със Софийската филхармония с диригент Маестро Найден Тодоров.

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Фантастико, Новините на NOVA, БНР, Дарик, БТА и Classic FM.