facebook

Новини

horcheto_678x410_crop_478b24840a
19.04.2024 14:48
Новини

Фолк-джаз формацията на НБУ с впечатляващи изпълнения в инициативата „България пее“

Университетски хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ с диригент проф. д-р Георги Петков взе участие в VIII Национална инициатива на Български хоров съюз „България пее“.  Концертът се проведе в Зала НМУ „Л. Пипков“ на 14 април 2024г.

Фолк-джаз формацията на НБУ е член на Българския хоров съюз от 2004г. и участва активно във всички мероприятия и инициативи, организирани от съюза.  Национална инициатива на БХС „България пее“  се провежда във всички по-големи градове на България. Университетският хор на НБУ е редовен участник в националното събитие, което е важно за популяризирането на българското хорово изкуство, както и за представяне на художествено-творческите постижения на българските хорове! Във Фолк-джаз формацията на Нов български университет участват студенти, изучаващи различни програми и специалности. Хорът е оригинален вокален състав, изпълняващ многогласна акапелна музика. Създаден е по идея на проф. д-р Георги Петков през 2002г., в началото като малка експериментална вокална формация с основен репертоар авторски произведения, написани от нейния създател. Това е единственият по рода си студентски смесен хор, изпълняващ авторска музика с подчертано българско звучене, съчетаващо жанровата музикална хибридност, характерна за постмодернизма в съвременната световна музикална култура.  Основният репертоар, който изпълнява хорът, е в стил „Фолк-джаз“, написани от Георги Петков, откъдето и произлиза името на хора.  Фактът, че хорът има собствен  репертоар и оригинален стилов облик го прави неповторим, неподражаем и признат от музикалната общественост за един от най-добрите студентски хорове, не само у нас. Много от творбите на Георги Петков, написани специално за Фолк-джаз формацията, се изпълняват от различни студентски и държавни академични хорове от цял свят. Хорът е носител на десетки първи и специални награди, лауреат на международни фестивали и конкурси.

В репертоара на състава присъстват и произведения за класически хор от автори като: Леополд Моцарт, Хенри Милсби, Добри Христов, Милчо Левиев, Симо Лазаров и др. На 14 април Университетски хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ изпълни: „Богородице Дево“ - обработка на Кирил Попов и три песни по музика на Георги Петков: „Мъри Радо“, „Садила Яна“ и „Илюзия“.

 

На рояла беше Илия Лазаров.

 

Хормайстор: Елеонора Христова

 

Корепетитор: Марина Иванова

 

В Националната инициатива „България пее“ на 14 април 2024г. взеха участие и още шест хорови състава от София:  Младежка хорова капела към НМУ „Л. Пипков“, Хор на софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Дамски камерен хор „Лира“, Sofia Ladies International Choir, ФВА „Броеница“ и Фолклорен хор „Елица“.