facebook

Новини

2023-01-27-nbu-kinoosvetlenie-hristo-lazarov-img-7354-a_678x410_crop_478b24840a
31.01.2023 08:54
Новини

„Фотографска работилница“ - вдъхновение, практика и креативност

Близо 100 студенти от различни програми се включиха в майсторските класове „Фотографска работилница“ организирани от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и БП „Фотография“. В продължение на три дни студентите участваха в поредица от събития, свързани с интересни обучителни теми и изложби от света на визуалните изкуства – фотография и видеография, графичен дизайн, кино.

 

 

Първият майсторски клас „Кинематографично осветление“ с оператора Христо Лазаров стартира в РТЦ. Кинематографът с над 20 години опит в продукцията на реклами, документални, късометражни и пълнометражни филми демонстрира как се правят ефектни кино изображения и даде безценни съвети за създаване на собствен стил.

 

 

 

Разделени на екипи, студентите получиха задача да изградят сцена, в която участник да бъде представен като положителен герой само с помощта на светлината. Във втория ден на „Фотографска работилница“ се включи един от най-известните модни фотографи - Васил Германов, с повече от 20 години опит, пред чийто обектив са заставали световно известни модели, актьори, дизайнери,  хора на изкуството от  малката и голяма сцена. 

 

 

В семинара „Работен процес в модната фотография. Създаване на моден едиториал“ Васил Германов провокира креативността на студентите, които трябваше да изготвят moodboard за фотосесия на черно палто.

 

 

 

Бъдещите фотографи имаха възможността сами да създадат светлинна обстановка и да заснемат модела, а след като приключиха работа получиха ценни съвети за подхода и комуникацията на терен.

 

 

Маратонът от майсторски класове пое операторът и фотограф Красимир Стоичков, който запозна студентите с тънкостите при създаване на вдъхновяващ разказ в кратък видеоклип - как да използват изразните средства и как да ги комбинират така, че да създадат емоционално визуално съдържание.

 

 

 

 

По време на практическата част студентите успяха да заснемат кратко видео по сценарий на ментора си, осъществиха монтажа на продукцията и дори влязоха в ролята на тонрежисьори.

 

 

Красимир Стоичков е оператор с дългогодишен опит, автор и съавтор е на редица документални и игрални филми. В творческата му биография присъстват и редица фотографски инициативи, творчески и комерсиални.

 

 

В основата на майсторските класове „Фотографска работилница“ стои практическата дейност и реализация по предварително подбрани и одобрени теми, а лекторите са утвърдени имена в областта на фотографията и други визуални изкуства.

Проектът се финансира от Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.


Автори на снимките:

С Христо Лазаров – фотограф: Антон Василев

С Красимир Стоичков – фотографи: Стилиян Мурджев, Антон Василев

С Васил Германов – фотограф: Атанас Симончев