facebook

Новини

fr-01_678x410_crop_478b24840a fr-02_678x410_crop_478b24840a fr-03_678x410_crop_478b24840a fr-04_678x410_crop_478b24840a
30.03.2018 13:37
Новини

Франкофонска музикална вечер в Нов български университет

Студенти и преподаватели пеят на френски език

На 27 март, в чест на Международния ден на Франкофонията, Франкофонски център за академични постижения на НБУ, съвместно с департаментите „Романистика и германистика“, „Музика“ и „Архитектура“, организира Франкофонска музикална вечер в НБУ „Студенти и преподаватели пеят на френски език“.

В продължение на два часа, студенти и преподаватели на университета изпълняваха емблематични за няколко поколения песни от франкофонския свят. Пред широка публика от франкофони и франкофили прозвучаха изпълнения на Едит Пиаф, Ив Монтан, Шарл Азнавур, Жо Дасен, Далида, Патрисия Каас и други.

Гл. ас. д-р арх. Гергана Стефанова и доц. д-р Борис Наймушин имаха удоволствието да изпълнят в дует песента „Paroles“ на Далида и Ален Делон. Участие в музикалната вечер взеха и студентите Даниела Симеонова от бакалавърска програма „Приложни чужди езици за администрация и управление“ и Стефани Богомилова от бакалавърска програма „Политически науки на френски език“. Те изпълниха песни от репертоара на Едит Пиаф и Патрисия Каас.

Организаторите на събитието подготвиха и музикална викторина, чиято цел беше да се проверят познанията на публиката в областта на франкофонската музика. Участниците трябваше да отгатнат ключови музикални парчета от света на френската и франкофонска музика. Прозвучаха изпълнители като Брасен, Адамо, Брел, Ноар дезир, Заз, Мика и други.

 

 


Вечерта завърши с музикална изненада. Публиката трябваше да отгатва имена наизвестни български изпълнители, които изпълняват известни песни на френски език.

Участниците във викторината бяха наградени с литература на съвременни автори франкофони (Превер, Модиано, Бегбеде, Нотомб, Барбери). Наградите бяха осигурени от Университетска агенция на Франкофонията за Централна и Източна Европа (AUF - Europe centrale et orientale). Награди получиха също партньори и членове на центъра.

Събитието е част от Месец на Франковонията в НБУ.