facebook

Новини

fr_678x410_crop_478b24840a
24.03.2023 11:27
Новини

Франкофонски четения „Женски гласове във френскоезичната литература и наука

Voix féminines dans la littérature et la science d’expression française

Преподаватели и студенти от департаментите Чужди езици и култури, Политически науки, Нова българистика, Архитектура, Администрация и управление и Средиземноморски и източни изследвания представиха на 22 март в Галерия НБУ в Центъра портрети на франкофонски писателки, философи и учени. 




Прозвучаха откъси от произведения на жените философи Симон Вейл и Елизабет Бадентер, писателките Мюриел Барбери и Асма Буржи, поетесите Марселин Деборд-Валмор и Венъс Хури-Гата, нобеловата лауреатка за икономика Естер Дюфло, литературната критичка и журналистка Паскал Казанова, носителката на наградата Гонкур за 2022 година Брижит Жиро.

 

 

 

На първото Франкофонско четене в НБУ присъстваха Емануела Томова, съветник в посолството на България във Франция, Петър Топарев, директор на Регионалното бюро на Университетската агенция на Франкофонията в Централна и Източна Европа и проф. Арно Боберо, аташе по научното и университетско сътрудничество при Френски институт в България.

 

 

 

Водещи на събитието бяха д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Франкофонския център за академични постижения в НБУ и Магдалена Божкова, преподавател по френски език, литература и култура в НБУ.

 

 

 

Събитието е посветено на Международния ден на Франкофонията 20 март и на 30 - годишнината от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията. То поставя началото на поредица от събития под надслов Жените - франкофони в науката, изкуството и политиката, които ще се проведат от 22 март до 20 април 2023 г.

 

 

 

Поредицата от събития се организира от Франкофонския център за академични постижения в НБУ, с подкрепата на Университетската агенция на Франкофонията в Централна и Източна Европа.