Новини

poslanika-i-nie_678x410_crop_478b24840a rabotna-srechta-s-poslanika-eric-lebedel_678x410_crop_478b24840a
05.10.2017 13:56
Новини

ФРЕНСКИЯТ ПОСЛАНИК НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-Н ЕРИК ЛЬОБЕДЕЛ - НА ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В ПРОГРАМИТЕ ПО ТУРИЗЪМ НА НБУ В АЛБЕНА

На 28 септември 2017 г.  в програмите БП - „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството" и МП - „Управление на луксозното хотелиерство", позната като франкофонска програма Албена, на официално посещение беше френският посланик в България, Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел, придружен от културното аташе - г-н Ерик Перотел. Посещението беше в приятелски дух и имаше за цел запознаване с учебната база, педагогическия екип на програмата, посещение на хотел  „Парадайс Блу", в който работят на мениджърски позиции, завършили студенти на програмата, както и среща с представители на основния партньор от бизнеса на програмата – „Албена” АД.

 

 

Франкофонска програма „Албена“ на НБУ отбеляза с голям празник 20 години от създаването си през месец април 2017 г. Тя е пример за един успешен френско-български проект в сферата на европейското висше професионално образование. Създадена по искане на бизнеса през 1997 г., в лицето на „Албена” АД, и е с подкрепата на Френското посолство, Министерство на образованието на Франция и проект, подкрепен финансово от Министерство на външните работи на Република Франция. През изминалия период на утвърждаване, програмата разработи по френски модел в структурите на  НБУ две учебни програми: професионален бакалавър - „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството" и Магистърска програма  „Управление на луксозното хотелиерство", които се отличават със силна практическа насоченост и задължителни учебни стажове в реална професионална среда. Програмата следва европейския модел за висше образование в две степени - 3+2 години -  за две специалности. Реализацията на студентите е успешна на 98%, още след завършването на професионален бакалавър, те намират работа в България и в чужбина.

 

Доказателство за това е и имиджът на програмата, която се радва на изключителна  удовлетвореност от страна на български и чуждестранни потребители на кадри. Днес 57 обекта във Франция са партньори по задължителните учебни стажове на програмата. Бивши възпитаници, вече мениджъри в много от обектите, са и наставници по стажовете на студентите от НБУ. В к. к. „Албена” 17 обекта сега се менажират от завършили студенти на програмата.

 

 

 

доц. д-р Соня Алексиева